Despre noi

Fotografia mea
Tirgu Mures, Mures, Romania
patru "nebuni" indragostiti si iubitori de natura

luni, 31 august 2009

Litoralul romanesc - Costinesti

Litoralul romanesc se intinde pe o lungime de aproximativ 72 km intre Navodari si Vama Veche.
La litoral se poate ajunge pe Drumul European E87sau pe calea ferata Constanta-Mangalia.

Desi litoralul cuprinde multe statiuni si zone turistice, anul acesta ne-am oprit la Costinesti si Vama Veche.

Costinesti... statiunea care nu doarme niciodata. Mi-a amintit de adolescenta, de vremea cand inca mergeam la mare cu trenul...in gasca.

Pe de o parte, a ramas acelasi Costinesti, cu cel mai bun kebap de la mare, gogoasa infuriata, discotecile care nu dorm niciodata, cu muzica bubuind in urechi, parcul de distractii, tarabele incarcate... Pe de alta parte, Costinestiul e cea mai murdara statiune de pe litoral, nimanui nu ii mai pasa unde arunca gunoaie atata timp cat sunt gunoaie pe jos, e plin de mucuri de tigara pe nisip, iar seara daca vrei sa te plimbi pe plaja, e mare lucru daca nu calci pe un pahar de plastic lasat de posesorii lui cand au parasit plaja.

Nu pot sa imi dau seama daca cei care vin la Costinesti sunt lipsiti de bun simt si mizerabili, daca devin asa pentru ca au ajuns acolo si nu le mai pasa sau e pur si simplu faptul ca nu este niciun cos de gunoi pe plaja. Am vazut oameni care plecau de la plaja si isi lasau mormanul de gunoaie acolo fara sa le pese ca a doua zi s-ar putea intoarce in aceiasi mizerie. E drept ca am vazut si oameni cu bun simt care isi adunau gunoaiele atunci cand paraseau plaja. Inclin insa sa cred, dupa mizeria care ramane in fiecare seara, ca numarul acestora e extrem de restrans. Oameni buni, oare unde a disparut bunul simt? Sa nu mai vorbesc despre mucurile de tigari care incepeau sa fie mai multe decat firicelele de nisip... si de sitemul romanesc de curatare a plajei... putin eficient.

Cazare in Costinesti gasesti fara probleme, cu cortul max. 15 lei persoana, iar la camera 100 de lei (negociabil). Noi am avut noroc cu o pensiune noua nouta dotata cu aer conditionat si baie in camera, curte cu sala de dusuri (curata), apa calda nonstop, gratar, loc de joaca pentru copii. Totul la un pret foarte bun.

Cat despre mancare, aici poti sa te destrabalezi pe bani putini. Piata e destul de ieftina, iar un meniul zilei se gaseste la max. 15 lei. Sa nu mai vorbesc de kebab (sau kebap cum era scris in unele locuri, nici acum nu am reusit sa aflu cum e corect) pe care il intalnesti la tot pasul. Dupa mai multe incercari, noi ne-am hotarat: la Istanbul Kebap era cel mai bun (exact cum scrie in reclama, doar ca era si adevarat), iar vanzatorul (Ismail ii ziceam noi, bineinteles ca sansele ca acesta sa fie numele lui sunt foarte mici) am senzatia ca ne cam simpatiza, si noi pe el ce e drept. Era foarte spiritual si... priceput in aranjarea kebap-ului. Bineinteles ca acolo am fost serviti si cu nelipsita baclava turceasca.

Apoi trebuie sa mentionez de gogoasa infuriata pe care nu poti sa o ocolesti (cel putin eu, aluatul de gogosi e ca la bunica acasa). Si... mancarea mexicana - cu celebrul sombrero- a carei reclama te innebuneste si pe plaja:

Daca pur si simplu vrei sa te distezi poti incerca una din discotecile de pe plaja. Toate te imbie cu intrare gratuita pana la o anumita ora. Problema e ca portile sunt inchise pana la ora aceea, iar in momentul in care se deschid lumea se imbulzeste inauntru pentru ca intrarea libera e cateva secunde inainte de ora mentionata. Cred ca intrau gratis max. 100 pers. Deci... o mare pacaleala. Noi am incercat discoteca Ring, discoteca lui Geo da Silva, care m-a dezamagit enorm (mai mult Geo da Silva decat discoteca).
Cam asa arata coada de la intrare la orele 22.00 pana la care intrarea era gratis (bineinteles poarta era inchisa si a fost deschisa exact la orele 22.00):

In rest, niste animatoare obosite, Dj cu ochelari de soare sa isi ascunda cearcanele, cu mixaje mai mult sau mai putin reusite, lume putina, cred ca nici de jumatate nu era plina discoteca, preturi uriase, putin spectacol, si show-urile promise care nu au mai venit (noi am plecat la 1.30 si nici nu se anuntau). Doar... promisiuni:

A, si sa nu uit: taxa la WC-ul discotecii e de 1 leu. Pai mai Geo draga poate tu nu sti dar la spatiul pe care il ai acolo trebuie sa asiguri toalete persoanelor care iti viziteaza discoteca din care nu mai pot iesi o data ce au platit biletul pana la 1 noaptea, ca vezi doamne mai trebuie sa plateasca apoi 20 lei daca se intorc. Stampila se gaseste doar la 1 noaptea. Pana la urma e alegerea ta. Mai bine dai 2-3 lei la toaletele lui Geo decat sa iesi sa faci gratis la vreo terasa si apoi sa platesti iar 20 lei intrarea. Fiecare cu strategia lui de marketing. E si asta cu WC-ul public o afacere, ca doar e criza. Ca in ziua de azi nu mai poti merge sa te distrezi la discoteca daca nu ai 5-6 lei in buzunar
fata de pretul de la intrare ca doar nu o sa-ti explodeze vezica.

O alta distractie ar fi pe plaja: jet ski-ul, banana, hidrobicicleta la preturi cat de cat acceptabile:


In rest, lume cat cuprinde, mare inghesuiala...

Liniste e doar dimineata devreme (plaja se umple dupa ora 10)...

...sau seara tarziu:

Aici cred ca doua meduze faceau sex :D desi e interzis pe plaja.

Cam atat despre Costinesti, sincer eu am fost profund dezamagita de el. Poate din cauza ca am crescut? Nu as vrea sa il descreditez in ochii nimanui... dar... eu nu cred ca ma voi intoarce curand acolo.

Delta Dunarii - Murighiol

Delta Dunarii este o bogatie inestimabila pe care o are tara noastra. Putem spune ca este un tinut "exotic" in care natura a strans peste 1200 de specii de copaci si de plante si cea mai bogata fauna ornitologica de pe continent (peste 300 de specii de pasari si colonii unice de pelicani). Amatorii de pescuit pot intalni peste 100 de specii de peste, dintre care amintim sturionii si heringul de Dunare, de la care se obtine caviarul.

Delta ocupa o suprafata de 2.681 km patrati fiind cea mai mare rezervatie de acest gen din Europa. In 1991, UNESCO a inclus Delta Dunarii pe harta rezervatiilor biosferei, conferindu-i in acest fel statutul pe care il merita: acela de monument al naturii.

Murighiol este o localitate situata in Delta Dunarii, in partea estica a judetului Tulcea, la 38 km de municipiul Tulcea. Drumul judetean care face legatura intre Tulcea si Murighiol (DJ 222c) se termina aici... Dunavatu de Jos este insa ultima localitate in care se poate ajunge cu masina, accesul pana acolo facandu-se pe Dc9, inca 8 km de la Murighiol. Dupa Dunavat, apa este atotstapanitoare, iar accesul in Rezervatia Biosferei se poate face doar cu barca sau cu vaporul.

Din Murighiol, doritorilor de clipe de liniste in mijlocul naturii li se ofera posibilitatea de a ajunge in localitati situate in inima Deltei, precum Crisan, Caraorman, Uzlina sau Sfantu Gheorghe. Nu este deloc greu sa gasesti aici localnici binevoitori care sa te primeasca cateva zile si sa te desfete cu bunatati (bineinteles, nelipsitele preparate din peste). Practic, din asta traiesc locuitorii din aceste zone.

Din acest an s-a instituit si o taxa de intrare in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Aceasta este de 10 lei si se plateste la Tulcea, insa, este mai mult decat optionala. Unii zic ca trebuie sa se plateasca, altii sunt de parere ca e inutila, unii o platesc, altii nu... Oricum, nu te verifica nimeni, va spunem asta din proprie experienta!

Posibilitatile de cazare in Murighiol sunt multiple: pensiuni cu servire la restaurant, vaporase plutitoare sau cort pe malul Dunarii. Noi am ales cortul, pe care ni l-am instalat pe malul Dunarii, dupa ce am parcurs un drum destul de denivelat.

Daca ajungeti in oricare colt al Deltei nu ratati sub nicio forma borsul pescaresc, din care orice vizitator al acestei zone trebuie sa guste cel putin o data in sejurul pe care il petrece aici. Noi am servit borsul de peste cu mujdei la restaurantul motelului Halmyris. Nu a fost extraordinar, dar a fost gustos.

Privitul valurilor Dunarii izbindu-se de mal, vaporasele care trec necontenit, pescuitul... macar la o sticla de vin si la o poveste cu prietenii sunt activitatile care se fac in Delta. Relaxarea este cuvantul de ordine aici, iar incarcarea bateriilor este urmarea logica a acestei stari...

Probabil veti scapa destul de greu de tantari... Este plin de tantari in perioada verii, dar o data cu lasarea intunericului roiul se mai rareste... desi micile insecte "insetate" va vor astepta la iesirile din refugiile in care veti locui... Materialele de protectie sunt necesare, dar nu au efect intotdeauna.

Plimbarea cu barca este inca o activitate obligatorie! Noi ne-am inteles cu un barcagiu pentru 3 ore de plimbare pe cateva lacuri si zone de interes din zona. Tariful a fost de 180 de lei, acceptabil zicem noi. Am fost foarte multumit de ce am vazut...

Nuferii albi si galbeni se intindeau atotcuprinzatori pe suprafata apei....

Canalele inguste, cu vegetatia specifica deltei, cu arbori ale caror radacini noduroase cresc la suprafata si stufaris care ascunde o sumedenie de vietati...

Pasari, multe pasari, foarte multe pasari. De la lisite, cormorani, egrete albe si negre, pescarusi, rate de toate felurile, lebede si pelicani, le-am vazut pe toate in jurul nostru in mica noastra expeditie...

Am fost multumiti... pentru o singura zi, am vazut foarte multe. Am parasit Murighiolul cu promisiunea de a reveni intr-o zi in Delta, dar pentru a petrece si mai mult timp in mijlocul naturii, departe de viata tumultoasa din aglomerarile urbane.

Va invitam si pe voi sa vizitati Delta! Cu siguranta nu veti regreta!