Despre noi

Fotografia mea
Tirgu Mures, Mures, Romania
patru "nebuni" indragostiti si iubitori de natura

marți, 22 septembrie 2009

Praid

Localitatea Praid este cea mai mare comuna din judetul Harghita si cuprinde si satele Ocna de Jos si ocna de Sus. Aici se ajunge pe DN13, distanta fata de Targu Mures fiind de aproximativ 65 km. Praidul este un important nod rutier, in mijlocul comunei fiind intersectia care desparte drumurile de Odorhei si Gheorgheni (spre pasul Bucin).

Denumirea de Praid vine de la cuvantul maghiar "parajd" care inseamna mic teren cu iarba sau pasune mica cu iarba. Mica statiune este strabatuta de raul Tarnava Mica si de afluentii acestuia, fiind un adevarat punct de atractie pentru turistii care au nevoie de tratament, dar si pentru cei care vor doar sa viziteze mina. Praidul este asociat cu "Tinutul sarii" intrucat aici este localizata una dintre cele mai importante saline din zona Tarnavelor, dar si din tara.


Ca si localitate, Praidul a aparut in anul 1550, dar primele exploatari saline sunt atestate inca de pe vremea romanilor. Baza de tratament este deschisa din 1980, dar exploatarea sarii se realizeaza inca din anii 1700.

Din start, cea mai mare atractie a zonei este salina unde coboara zilnic o multime de turisti. Accesul in salina se face cu autobusul care pleaca la intervale orare de aproximativ 30 de minute si are sarcina de a transporta turistii pana salina amenajata destinata tratamentului sau vizitarii. Tariful pentru vizitarea minei este de 20 lei pentru adulti si 10 lei pentru elevi. Cei care merg la tratament beneficiaza de un tarif mai redus, de 8 lei de persoana.

Tratamentul la salina presupune practic inhalarea aerului din mina, deosebit de benefic pentru caile respiratorii. In galerii au fost amenajate locuri de joaca pentru copii, leagane pentru relaxare, o cafenea, expozitii de obiecte sculptate in sare, panouri cu prezentarea istoriei salinei si a zonei Praidului, chiar si o capela unde in fiecare zi de miercuri, joi si vineri se tin slujbe pentru diferite confesiuni religioase.

Un clovn foarte priceput intretine atmosfera...

In afara salinei, mai exista si alte atractii. Una dintre ele este Dealul Sarii situat in imediata apropiere a comunei. Aici este inmagazinata o cantitate impresionanta de sare (circa 3 mld de tone) iar zona este un obiectiv turistic consacrat intrucat exista si un traseu de urmat pe aceste dealuri. Fenomenele carstice specifice masivelor de sare sunt intalnite la tot pasul si sunt deosebit de frumoase. Traseul cuprinde o oprire si la vechea mina de sare, care azi nu mai functioneaza.
O alta atractie este Strandul sau Baza de agrement si tratament situat in imediata apropiere a intrarii in mina de sare, la aproximativ 200 de metri pe drumul care duce spre Dealul Sarii. Baza dispune de 2 bazine exterioare cu apa sarata, unul pentru adulti si altul pentru copii. Pe timpul verii, strandul este arhiplin de turisti care beneficiaza si de dusuri, vestiare, locuri pentru plaja si chiar de un bar cu terasa.

Casa memoriala a scriitorului Aprily Lajos a fost inaugurata in 1991 si prezinta manuscrise si obiecte personale care au apartinut poetului maghiar.

Posibilitatile de cazare in Praid sunt atat la pensiunile locuitorilor din comuna, cat si la hotelul Praid, clasificat la categoria 2 stele. Pretul unei camere pentru o noapte este de aproximativ 60 de lei. Va veti alege atat cu un tratament "purificator" in salina cat si cu o sumedenie de obiecte de artizanat... asta daca va hotarati sa vizitati standurile arhipline ale vanzatorilor de produse de acest gen.

Noi ne-am cazat la una dintre multitudinea de pensiuni, la un localnic amabil, pentru 55 lei/camera/noapte. Pretul a fost excelent avand in vedere ca am avut caldura in camere, curatenie exemplara, o bucatarie la dispozitie, gratar, foisor si... chiar si fructe (mere si struguri la discretie).
Asadar, daca doriti sa petreceti cateva zile departe de oras si sa va relaxati intr-un cadru primitor, aproape de natura, nu ezitati sa alegeti Praidul!

miercuri, 16 septembrie 2009

Vama Veche

Vama Veche... ultima statiune de la mare inainte de granita cu bulgarii...

m-a surprins intr-un mod foarte placut. Ma asteptam sa vad acolo o gramada de pletosi cu bocanci, beti sau si mai rau... drogati. Am gasit insa o statiune linistita cu oameni civilizati (care stiu sa foloseasca cosul de gunoi si nu au nici un fel de treaba cu nimeni), rokeri dar nu exagerat de multi, liniste pe plaja, curatenie dar si preturi putin mai piperate decat in Costinesti.

Cazare gasesti in functie de pretentii si preferinte: e gratis camparea pe plaja cu cortul (in schimb platesi 2 lei un dus si 1 leu la toaleta - asa se explica de ce naoptea si dimineata lumea urina in mare:D)

Mai poti campa cu cortul la preturi cuprinse intre 7-15 lei/noapte in curte la oameni sau la campinguri, daca esti putin mai pretentios poti lua o camera pentru 80-100 lei/noapte. Noi am ales varianta cu cortul dar nu pe plaja si nici langa, ci la un camping - Marina Camping- unde am putut lasa si masina in curte.

Locul era destul de civilizat, serveau si mancare, era o cladire pentru dusuri si WC (e drept ca aducea mai mult a grajd dar cel putin aveam apa calda pana la orele 23:00).

Locuri de luat masa nu sunt foarte multe, noi am incercat la Barba Neagra unde am mancat o pizza cu blatul cam subtire si o salata de ton destul de bunicica la preturi acceptabile.

In rest sunt tarabe de unde te poti alege cu suveniruri la preturi cam piperate, un magazin cu diverse obiecte pentru farse in care vanzatoarea e foarte simpatica si iti prezinta fara sa o intrebi nimic marfa intr-un mod foarte haios si multe rochite inflorate de vanzare (care aratau super ce e drept):

Pe plaja e curata, sunt si cosuri de gunoi aproape de apa, nu e inghesuiala, lumea e civilizata, mucurile de tigara sunt prezente si ele dar in cantitati mult mai mici, sezlongurile cu umbrelute insirate aliniat te imbie sa ocupi loc si iti oferta putina umbra.

Urme de pescarusi dupa rasarit...

In apa e plin de alge, de care se bucura numai copii care au nevoie de "salata" pentru castelele de nisip. Oare aceste alge nu s-ar putea valorifica in loc sa le lasam sa putrezeasca pe mal?

Noaptea pe plaja este o discoteca in aer liber aproape de corturi, insa muzica nu bubuie, e linistita, e muzica veche. Se incinge un foc de tabara si plaja se umple de tineri care se aduna in grupulete si chefuiesc pana in zori.

La rasarit (5.30 dimineata) inca ii poti vedea pe plaja ascultand muzica. Noaptea de-abia acum se termina. Unii (putini) admira rasaritul...

Altii, inca sub efectul alcoolului, fac tot felul de nebunii...

iar altii...pur si simplu se gandesc cu nostalgie la anii care au trecut...

Desi oamenii sunt destul de ok in vama trebuie sa mentionez ca sunt niste mici infractori (hoti) care de fapt sunt patrupede si de care trebuie sa te feresti foarte bine. Acestia sunt hotii de pantofi, huse de saci de dormit, adidasi si sandale. Si nu am vazut doar unul... ci mai multi cu apucaturi din astea. Asa ca daca ajungi in vama fi precaut la pantofi.

In rest e haios in vama, e plin de tineri care ajung acolo doar cu bani de drum si fac tot posibilul sa castige ceva pentru a ramane cat mai mult acolo (erau chiar si cativa care vindeau crabi vii, la 5 lei buc :D).

E plin de sloganuri care de care mai haiose...

Promotii pe plaja (noi am prins una la Coca Cola 0):

...si mult mai multa liniste decat la Costinesti.

In concluzie, suntem norocosi ca avem in tara litoral, dar suntem atat de inconstienti si nerecunoscatori pentru asta incat uitam sa facem din el un loc in care sa ne simtim bine si asta ne duce sa cautam alte locatii de vacanta ingrosand incasarile din turism ale altor tari (inclusiv bulgarii care au aceiasi mare ca si noi). E pacat pentru ca inca se mai pot face multe in tara asta: de la educarea personalului care te serveste cand te duci pe litoral, la campanii de educare a populatiei privind protejarea mediului si la amenzi usturatoare pentru cei care nu respecta legea.

Si da, cred ca se poate face acest lucru fara a mai fi nevoie de noi angajati la stat care sa faca munca de supraveghere. Sunt si asa destui care isi umplu timpul cu... nimic, asteptand sa treaca ziua si sa fie platiti pe banii contribuabililor.

Nu am vrut sa discreditez litoralul romanesc prin aceasta postare, eu chiar m-am simtit bine in Vama Veche (cu mici incidente bineinteles) si m-as intoarce cu placere acolo. As vrea sa trag doar un semnal de alarma impotriva nesimtirii si a indiferentei pentru ca fiecare din noi poate face ceva in acest sens. Asa ca hai sa apreciem mai mult ceea ce avem si sa invatam sa si pretuim.