Nu am crezut ca poate fi atat de frumos...
Te primeste cu un peisaj superb, exact la terminarea judetului Bistrita-Nasaud, pe DN17C. Te face chiar sa opresti masina si sa admiri privelistea incantatoare. Te ademeneste cu o istorie deosebit de frumoasa, te atrage prin farmecul naturii, al caselor si manastirilor de lemn si mai ales prin ospitalitatea oamenilor, care nu dau obisnuitul "buna ziua", ci zic "Domnul fie luminat" sau "Hristos a Inviat", te intreaba de unde esti si iti zambesc cu o expresie calma si senina... E Maramuresul. Nu e cum mi l-am imaginat din ceea ce mi-au spus cei care au mai trecut pe acolo, e cu mult mai frumos si mai primitor.
Si ca in putine locuri din Romania se mai poarta costumele nationale specifice. Daca veti ajunge duminica pe ulitele satului, veti vedea copiii, femeile, barbatii pastrand inca traditia straveche.
Destinatia noastra este Pensiunea Miuta din Sapanta, celebra localitate in care se afla Cimitirul Vesel. Dupa cum spuneam, ospitalitatea e la ea acasa. Totul este foarte curat si aranjat intr-un mod placut.
Bineinteles, casa gazdei noastre este construita in cea mai mare parte din lemn, iar motivele specifice maramuresene nu lipsesc din peisaj.
Curtea este imensa. Toate casele din zona au in spatele casei foarte mult teren ocupat cu livezi sau iarba pentru animale. Noi am avut ocazia sa ne dam intr-un leagan, sa facem niste gratare si sa ne relaxam intr-o ciuperca ridicata de gazdele noastre cu ceva timp in urma.
De la intrarea in localitate remarcam celebrul "albastru de Maramures" la poarta specifica zonei care incadreaza soseaua.
Cimitirul Vesel de la Sapanta este atractia micului sat maramuresean Sapanta situat foarte aproape de granita de nord a tarii. Crucile scrise intr-un mod haios sunt opera sculptorului si pictorului Stan Ioan Patras. Dupa moartea lui, opera a fost continuata de catre unul dintre ucenicii sau, Dumitru Pop. Autorii ironizeaza moartea cu un umor debordant si alunga tristetea din jurul acestui eveniment nefericit din viata oamenilor.
In preajma cimitirului se afla cateva tarabe unde se vand fel de fel de lucruri de artizanat. La aproximativ 300 de metri de Cimitirul Vesel se afla casa memoriala a lui Stan Ioan Patras.
Manastirile din lemn sunt intalnite aproape in toate localitatile din Maramures si reprezinta o "emblema" a acestei zone a tarii. Nicaieri in Romania nu vei gasi atatea biserici de lemn ca in Maramures. In general, bisericile de lemn sunt amplasate pe coline si domina vizual peisajul zonei. Interiorul bisericilor este modest, nu foarte inalt, insa picturile murale, icoanele pe lemn si sticla, mobilierul simplu si atmosfera extrem de linistita iti dau un sentiment de sacralitate ca nicaieri altundeva.
In Sapanta se afla cea mai inalta biserica de lemn din lume. Biserica este o adevarata capodopera, ca dealtfel cele mai multe dintre bisericile de lemn din Maramures. A fost construita in anul 1766 de mesterul Ioan Macarie pentru comunitatea greco-catolica din Sapanta.
In jurul acestei biserici s-a raspandit o legenda foarte interesanta: se spune ca, inainte de a intra in biserca intr-o zi de slujba, preotul satului a mancat carne de sarpe. Din aceasta cauza, s-a starnit un vant foarte puternic care a maturat de pe fata pamantului vechiul lacas de cult al satului, iar preotul si-a pierdut mintile din aceasta cauza. Satenii au hotarat apoi sa faca o intrecere intre cei mai buni mesteri contructori de biserici. Mesterul Ioan Macarie a iesit invingator, el reusind in 6 ani sa ridice aceasta capodopera culturala.
Drumul catre biserica este amenajat printr-o mica padure. Aleea este "strajuita" de celebrele porti maramuresene. Daca pastrati linistea, va veti putea intalni si cu niste veverite...
In curtea bisericii puteti admira un rond superb de flori. Noi am gasit niste lalele suberbe, de toate culorile, care dadeau si mai multa viata lacasului de cult.
Manastirea Barsana este situata in localitatea cu acelasi nume, pe malul drept al raului Iza, la 20km sud-est de Sighetu Marmatiei. Localitatea a fost atestata documentar prima data in anul 1326. Piatra de temelie a manastirii a fost sfintita in anul 1993, cand a inceput si constructia efectiva pe locul in care in trecut a fost vechea manastire, distrusa in timpul ocupatiei habsburgice din Transilvania dinainte de 1918. In timpul comunismului nu s-a permis reconstructia manastirii datorita regimului ostil al perioadei vizavi de lacasele de cult.
Sighetul Marmatiei este situat la o distanta de aproximativ 15km de Sapanta, la confluenta raurilor Iza si Tisa. Este un oras frumos, in care oamenii sunt la fel de primitori.
Primul obiectiv vizitat a fost Memorialul Victimelor Comunismului si Rezistentei in care este redata o parte mai "nefericita" a istoriei: comunismul. Fosta inchisoare a orasului, folosita de regimul comunist pentru exterminarea elitelor Romaniei, a fost transformata intr-un memorial al durerii care a fost pus sub egida Consiliului Europei in anul 1995.
Muzeul este cunoscut si sub denumirea de Memorialul Durerii, fiind initiat si realizat de catre Fundatia Academia Civica al carei presedinte fondator a fost Ana Blandiana. Vizitarea memorialului poate dura 3-4 ore intrucat muzeul este foarte bine documentat si organizat.
Muzeul Satului Maramuresean din Sighet merita de asemenea vazut. Muzeul este constituit ca o rezervaţie de monumente de arhitectură ţărănească, urmărindu-se recrearea unui sat cu specific zonal, cu case şi gospodării grupate pe principalele subzone ale Maramureşului istoric. Seamana intr-o oarecare masura cu Muzeul Satului din Sibiu, dar este ceva mai mic. Casele specifice maramuresene au un farmec aparte. Lemnul este materialul de baza din care erau construite casele din aceste zone.
Alte obiective turistice in Sighet sunt Muzeul Etnografic al Maramuresului unde se pot vedea obiecte folosite de-a lungul timpului în ocupaţiile de bază din zona Maramureşului. De asemenea sunt expuse icoane pe sticlă şi lemn, piese din portul popular, măşti şi costumaţii, purtate cu ocazia datinilor din preajma sărbătorilor de iarnă. Se mai pot vedea de asemenea si Muzeul Culturii Evreiesti, cu o expoziţie dedicată sigheteanului laureat al premiului Nobel pentru pace Elie Wiesel, precum si Casa-Muzeu Dr. Ioan Mihalyi de Apşa.
Statiunea Borsa este renumita in special pentru atractiile din timpul iernii: telescaunul si partia de schi. În Zona Borşa au fost delimitate şase perimetre care se bucură de statutul de rezervaţii naturale: Rezervatia Pietrosu Rodnei, Rezervatia Cornu-Nedeii - Ciungii Balasanii, Rezervatia Salhoi-Zambroslaviile, Rezervatia mixta Pestera si Izvorul Albastru al Izei, Rezervatia Piatra Rea si parcul National Muntii Rodnei.
Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din Romania, formata pe versantul nordic al Munţilor Rodnei, in apropierea statiunii turistice Borşa. Apa rezultata din topirea zapezii si din ploi se aduna intr-un circ glaciar si de acolo se pravaleste in jos, formand cascada in mai multe trepte cu caderi succesive de 40 de metri apoi 20 de metri si din nou 40 de metri.
Accesul se poate face fie pe jos, pe o poteca, timp de aproximativ 1 ora sau cu telescaunul din Borsa. Noi am ales poteca... peisajul a fost din nou extraordinar!
Mai exista si multe alte locuri pe care le puteti vedea in Maramures. Fiecare sat are istoria si farmecul lui, si fiecare coltisor merita explorat. Vizitati Maramuresul, nu veti regreta!
prin pozele astea am retrait si eu minunata excursie in maramures :)
RăspundețiȘtergerefoarte frumos !
si noi tocmai ne-am intors din Maramures...sincera sa fiu, cel mai autentic lucru pe care l-am vazut a fost "Ansamblul de valtori" de la Sapanta...deosebit...frumoasa postarea voastra...frumos blogul...
RăspundețiȘtergere