Despre noi

Fotografia mea
Tirgu Mures, Mures, Romania
patru "nebuni" indragostiti si iubitori de natura

marți, 31 august 2010

Salard

Salardul este un sat de munte, situat pe valea Muresului Superior, intre Rastolita si Lunca Bradului, foarte aproape de limita judetului Harghita. Distanta fata de Tirgu Mures este de 76 de km, iar accesul se face pe traseul Tirgu Mures - Reghin - Deda - Salard - Lunca Bradului - Toplita pe DN15 (E578) prin superbul Defileu Deda-Toplita.

Drumul de la Reghin spre Toplita a fost refacut recent, astfel incat peisajul impresionant poate fi acum admirat in splendoarea lui, fara a mai fi atenti la zecile de gropi imense care trebuiau ocolite. Soseaua serpuieste foarte aproape de stanci, iar in dreapta se afla Muresul si linia ferata. Traseul feroviar este, la fel ca si soseaua, foarte aproape de stancile de pe partea opusa, in unele locuri fiind nevoie de constructia unor tuneluri in stanca. Pentru cei care merg la mare dinspre Tirgu Mures cu trenul, zona defileului Deda-Toplita este cea mai frumoasa parte a drumului.

La iesirea din Rastolita, inainte de Salard, se afla o zona denumita "micul Banfi", o replica in miniatura a adevaratului Banfi din statiunea Bradul din Toplita. Aici este un renumit loc de campare pentru turisti, intre calea ferata si raul Mures. pe timpul verii este un loc ideal de relaxare pentru un weekend, la un gratar si la un pescuit!

Inainte cu 200m de intrarea in Salard, se face un pod la dreapta care duce spre zecile de cabane de pe valea Salardului, un mic paraias care se varsa in Mures. Drumul este de data aceasta destul de accidentat si ingust, iar pret de 3-4 km va trebui sa suportat mici zdruncinaturi ale masinilor. Se poate urca lejer si cu masini mici.

Cabanele sunt rasfirate de o parte si de alta a drumului si ofera un peisaj deosebit. Brazii sunt atotstapanitori, aerul este curat, iar linistea te acapareaza cu totul. In aproape toate curtile se pot vedea masini venite din orasele invecinate si oameni care se relaxeaza in aceasta zona de munte, departe de agitatia orasului. Pentru tineri este o zona binecunoscuta si putini vor fi cei din judetul Mures pe care, daca ii vei intreba despre Salard, nu iti vor spune: "Am tras cateva chefuri tare faine acolo!!".

Materialul din care se construieste aici este bineinteles lemnul care nu lipseste din curtile oamenilor. De asemenea, greu vei gasi un localnic care sa nu aiba un gratar in curte. Alaturi de peisajul extraordinar care ti se dezvaluie oriunde ti-ai orienta privirea, se poate remarca felul ordonat in care oamenii isi intretin gospodaria: iarba este cosita si folosita ca si hrana pentru animale, lemnele sunt aranjate intr-o ordine bine definita, iar florile nu lipsesc din peisaj.

Am gasit chiar si o piscina in apropierea cabanei in care am fost cazati.

Cabanele si dependintele sunt construite asadar din lemn. Interiorul multora dintre cabane este renovat si modernizat, astfel incat nu lipseste absolut nimic, nici chiar apa calda. Iata cateva imagini de la cabana unde am fost noi...

Iar despre peisajul din zona... absolut incantator. Se pot face plimbari in zona si se poate urca pe un traseu turistic pana pe varful Salard pe firul apei urmarind marcajul (triunghiul rosu). Traseul se poate parcurge in aproximativ 4 ore si ofera o imagine deosebita asupra Vaii Muresului superior. Cam atat in cuvinte, voi lasa imaginile sa vorbeasca! Si inca ceva... MEGETI ACOLO! NU VETI REGRETA! :)


2 comentarii: