Despre noi

Fotografia mea
Tirgu Mures, Mures, Romania
patru "nebuni" indragostiti si iubitori de natura

sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Brasov

Municipiul Brasov, resedinţa judetului, se afla în centrul tarii, in Depresiunea Brasovului, situat la o altitudine medie de 625 m, in curbura interna a Carpaţilor, delimitat in partea de S şi SE de masivele Postavaru care patrunde printr-un pinten (Tampa) în oras si Piatra Mare, la 161 km de Bucuresti.

Stema comunista a orasului Brasov:

Steagul Orasului Brasov:


Steme vechi ale Brasovului:

Brasovul detine titlul de oras-martir. Patronul orasului este considerata a fi Fecioara Maria. Statuia acesteia se afla pe unul dintre contrafortii Bisericii Negre, indreptat spre Casa Sfatului, avand Stema Brasovului sculptata dedesubt în relief.
Brasovul este cunoscut şi datorita Festivalului Internaţional "Cerbul de Aur", care se tine aproape in fiecare an in centrul oraşului. Acesta a avut pe scena sa nume celebre precum Tom Jones, Ray Charles, Pink sau Christina Aguilera.
Principalele obiective turistice ale Brasovului sunt situate in centrul orasului la mici distante unele de altele.
In Piata Sfatului se afla un punct turistic informativ de unde o doamna foarte amabila poate da indicatii despre principalele obiective si o harta. Din acest loc se poate porni spre cele mai multe dintre obiectivele turistice ale Brasovului.

Piata Sfatului este atestata inca din 1364 ca si loc de organizare de targuri, la care participau chiar si negustori straini. Pe vremuri, in aceasta piata exista un Stalp al Infamiei unde erau judecate vrajitoarele si se aplicau pedepse publice celor care erau acuzati de diferite fapte. In centrul pietei se afla Casa Sfatului, care poate fi recunoscuta usor, fiind cea mai impunatoare cladire din zona, precum si Muzeul de Istorie unde se afla si punctul turistic pe care l-am amintit.

Tot in Piata Sfatului e amplasat un mic patinoar artificial. Preturile sunt accesibile, iar ceea ce este interesant este faptul ca acesta nu e singurul patinoar din zona. Putin mai sus, spre zidurile cetatii langa Pensiunea Brasovu Vechi, mai sunt amenajate inca 2 patinoare.

Asa am ajuns la Biserica Neagra care este incarcata de istorie si simbolism.

Veche de 500 de ani, cel mai reprezentativ monument istoric al Brasovului, cea mai mare Biserica Gotica din Transilvania si poate cel mai mare edificiu religios intre Viena si Istanbul a ajuns sa se numeasca Biserica Neagra datorita unui incendiu din 1689 care a distrus-o partial si i-a innegrit peretii exteriori. Inainte de incendiu biserica se numea Sfanta Maria.

Este considerata cel mai mare lacas de cult din Romania, inauntrul ei pot fi primiti 5000 de oameni, iar in turn se gaseste cel mai mare clopot din tara care cantareste 6,3 tone. Inauntrul ei se afla una din cele mai mari orgi din Europa (4000 de tuburi) si cea mai veche colectie de covoare vechi din Asia Mica (sec XVII-XVIII).
Tot in interiorul bisericii se gasesc o serie de statui, dintre care cea mai veche este cea a Sfantului Ioan Botezatorul. Altele il reprezinta pe Toma Plebeanul, Sfantul Iacob Pelerinul, Isus Savaltor Mundi, Fecioara Maria, Pavel, Luca si Sebastian.


O statuie atipica pentru un lacas de cult se afla expusa pe contrafortul din partea nordica. Este vorba de reprezentarea unui copil care parca ar sta sa cada. Legenda spune ca in momentul in care se construia Biserica, un mester a devenit invidios pe un ucenic foarte talentat. La un moment dat i-a cerut copilului sa ridice ceva de pe cornisa si cand acesta s-a aplecat, mesterul l-a imbrancit. Tot legenda spune ca statuia a fost ridicata de ceilalti ucenici, in memoria celui asasinat miseleste.

Orarul de vizitare este zilnic intre orele 10:00 si 17:00, la un tarif de 4 lei pentru adulti si 2 lei pentru elevi, studenti si pensionari. La intrare exista puncte de vanzare pentru carti postale cu imaginea generala si cu detalii. Fotografiatul si filmatul sunt interzise. Pe timp de iarna nu se tin slujbe pentru ca in interior este extrem de frig, iar personalul de la intrare destul de neprimitor.

Alte doua obiective din apropiere sunt Poarta Ecaterinei si Poarta Schei.

Poarta Ecaterinei a primit acest nume de la o fosta manastire de calugarite care se afla in apropiere. In Evul Mediu a fost principala poarta de acces catre oras dinspre Schei avand si rol de "bastion de colt", turnul portii find ridicat abia in 1559. Cele patru turnulete simbolizau "Jus Gladii", un privilegiu medieval care dadea conducatorilor brasoveni dreptul de a aplica pedeapsa suprema.

Poarta Schei a fost construita in anii 1827-1828 prin contributia financiara a negustorilor scheieni, pentru a usura accesul spre oras din cartierul romanesc. A fost renovata curand.

Prin apropiere se poate admira si statuia lui Ciprian Porumbescu, cel mai mare compozitor roman. El s-a nascut la Sipotele Sucevei in anul 1853, iar azi localitatea respectiva ii poarta numele. Legatura dintre compozitor si Brasov sta in punerea in scena a primei sale operete denumita "Crai nou", in sala festiva a Gimnaziului Romanesc din Brasov, astazi Colegiul National "Andrei Saguna", unde a fost si profesor de muzica pentru o perioada scurta, intre 1881 si 1883.
Cele mai insemnate opere au fost scrise in perioada de detentie, el fiind arestat pentru activitatea sa politica, iar printre acestea se numara "Rapsodia romana pentru orchestra", "Gaudeamus igitur", "Inima de roman", "Oda ostasilor romani".

In drum spre Bastionul Tesatorilor se afla Casa memoriala a poetului Stefan Baciu care a fost numit "Cetăţean de onoare" al oraşului Rio de Janeiro, "Consul de Bolivia" în Honolulu-Hawaii, "Profesor Emeritus" al Universităţii din Honolulu-Hawaii . În anul 1991 i s-a decernat Decoraţia de Onoare a Meritului Cultural cu grad de Comandor de către Ministerul Educaţiei şi Culturii din Bolivia. Din 1996 este declarat "Cetăţean de onoare" post-mortem al Nadeşului. Printre operele sale se numara: "Poemele poetului tanar" (volum de debut), "Poeme de dragoste", "Micul dor", "Poemele poetului singur", "Peste o mie de catrene".

Se trece apoi pe langa Zidul Cetatii Brasovului langa care era un stadion mare:


Intr-un final se ajunge la Bastionul Tesatorilor, cea mai bine pastrata fortificatie a orasului ridicat pe cheltuiala tesatorilor din oras si aparata prin grija acestora.


Ne indreptam apoi spre cele doua turnuri mari ale orasului: Turnul Alb si Turnul Negru care au fost construite in aceiasi perioada (sec XV).

Turnul negru avea rolul de a impiedica apropierea dusmanilor de zidurile cetatii. De pe zidurile inalte de 10 m se dadea alarma in cazul unui atac sau a unui incendiu. Se numeste Turnul Negru deoarece in 1559 a fost lovit de un trasnet si a ars, zidurile innegrindu-se.

Turnul alb este construit in afara zidurilor cetatii pe un varf de stanca al dealului Warthe si este cel mai ridicat punct de fortificatie al Brasovului. A fost repartizat spre aparare breslelor cositorarilor si aramarilor. De-a lungul zidurilor sale turnul prezinta metereze, guri pentru smoala si balcone sustinute de console cioplite in piatra.

La "poalele" acestui turn se afla Bastionul Graft sub care curge apa canalului cu acelasi nume. Este prevazut cu doua nivele pe platforme intaritoare cu guri de tragere cu inchizatoare de lemn, basculante pe orizontala si guri de turnare-aruncare. Prin aceste orificii aparatorii cetatii executau foc asupra inamicului cu archebuze si pusti grele de cetate, sau turnau asupra acestora smoala topita sau alte lichide fierbinti. Dar toate acestea se pot afla intrand la muzeu unde o doamna foarte amabila isi intampina toti clientii si ii imbie sa intre dupa care le spune o mica istorie a armelor si constructiei respective.


Arhitectura Brasovului este deosebita si difera de la o zona la alta. Daca in cetate casele se sprijina una pe alta, in cartierele exterioare ele sunt mai rasfirate. Cu greu se mai pot întâlni astăzi clădiri vechi, datând de secole.

La 12 km distanţă de centrul municipiului se afla statiunea de iarna poiana Brasov. Dispunând de o infrastructură dezvoltată pentru practicarea sporturilor de iarnă, Poiana Brasov este cea mai renumita statiune pentru sporturile de iarna din Romania si totodata un important centru turistic international. Ea dispune de 12 partii de schi, cu grade diferite de dificultate ( o partie olimpica, trei partii pentru coborare si slalom urias, o partie pentru slalom special, doua trambuline etc.), terenuri de sport ( pentru tenis, minigolf, handbal, baschet), un lac, un funicular, un teleferic, un skilift, bazine acoperite, saune, sali de gimnastica medicala, discoteci, baruri si restaurante etc.

Cazarea este asigurata in cea mai mare parte de hoteluri de lux sau de categoria A, in vile sau cabane. Desi e una din cele mai renumite statiuni pentru sporturile de iarna din Romania exista destul de multe inconveniente: la telecabina se sta la coada foarte mult iar preturile sunt exagerat de mari in raport cu ceea ce ofera partiile de la noi fata de cele din strainatate (Austria, de exemplu).

Si acum sa vorbim putin si de mancare :D

Cam aici am poposit sa servim o ciorbita de burta, undeva pe Bulevardul Eroilor. Am fost multumiti atat de local cat si de mancarea care ne-a cazut foarte bine. Preturile sunt acceptabile.

In concluzie, Brasovul este un oras superb, plin de peisaje inedite si incarcat de istorie. Este vizitat anual de foarte multi turisti straini (se estimeaza undeva la 100.000 turisti straini/an care viziteza doar centrul Brasovului). Din pacate stam foarte prost la partea cu promovarea turismului, oamenii sunt in general reci si indiferenti (nu toti). Din obiectivele turistice mai sus amintite am fost intampinati cu caldura si ni s-au dat explicatii doar la Bastionul Graft si la Bastionul Tesatorilor.
Se mai pot spune inca multe despre Brasov, dar pentru o zi de "vizita" eu zic ca e suficient.
Bineinteles, promitem sa ne intoarcem pentru a vizita si obiectivele pe care nu am reusit sa le vedem intr-o singura zi de promenada si care, sa recunoastem, sunt foarte multe la numar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu