Colibita a fost o statiune turistica si climaterica renumita pentru concentratia mare de ozon si ioni de iod recomandata pentru tratamentul afectiunilor pulmonare si cardiace. La inceputul anilor '80 statiunea a fost demolata, odata cu stramutarea satului, pentru a face loc lacului de acumulare hidroenergetic Colibita care are o lungime de peste 5 km.
Lacul de acumulare Colibita este amplasat la 50 de km de Municipiul Bistrita, la poalele Muntilor Calimani, la o altitudine de 900 de m. A fost creat prin inundarea vechii localitati Colibita, pe fundul lacului inca find vizibile ramasite ale locuintelor, bisericii din centrul satului si copaci care strajuiau localitatea in urma cu 30 de ani.
In jurul lacului s-a dezvoltat o zona cu potential turstic existand in prezent peste 300 de vile, case de vacanta si cabane. Majoritatea insa sunt folosite exclusiv de proprietari, putini dintre acestia fiind interesati de practicarea agroturismului.
La iesirea din Bistrita Bargaului drumul incepe sa fie din ce in ce mai rau (un drum astaltat candva, cel putin asa pare)care urca serpuind spre Lacul Colibita (aprx 7 km de la sosea). La un moment dat drumul se desparte: la dreapta e zona de vile si cabane, precum si o zona amenajata special pentru amplasarea corturilor (cu WC, dus, etc) iar la stanga: Satul Colibita (unde bineinteles mai sunt si cateva cabane si locuri neamenajate numai bune pentru "ancorat" cortul daca vrei sa ai parte de o liniste deplina si sa te bucuri din plin de frumusetile naturii).
Lacul este destul de mare (nu se poate vedea o panorama completa a lui), un ocol al acestuia se spune ca dureaza aprox 2 ore (presupun ca si din cauza drumului foarte rau pe care numai cu o masina de teren te-ar lasa inima sa circuli cu mai mult de 25 km/h).
Lacul are pana si o legenda: se spune ca ar fi blestemat, iar in apa ar trai pesti cu dimensiuni gigantice. Se spune ca nu a fost gasit niciodata trupul celor care s-au inecat in lac, acesta fiind mancat de "pestii uriasi". Nu s-a putut determina adancimea exacta a lacului, aceasta ramanand un mister.
Pentru amatorii de pescuit lacul este bogat in peste: clean, pastrav, caras si salau. Se poate pescui in schimbul unei taxe (care uneori se uita a fi colectata). Anul acesta, in perioada 4-7 iulie s-a organizat pana si un festival de pescuit la lac. Se mai pot face plimbari cu barca sau cu hidrobicicleta.
Pentru iubitorii de munte si drumetii exista mai multe posibilitati: Pasul Tihuta, Castelul Dracula, Vf. Bistriciorul (1.990 m), taul Zanelor, Izvorul de apa minerala de la Borcut.
Lacul "Taul Zanelor" este situat la aproximativ 6-8 km de Colibita. Lacul s-a format in spatele unui val de grohotis, pornit de pe versantul nordic al Varfului Tiganca. Apele acumulate de-a lungul timpului au format un "tau" lung de cca 75 m si lat de cca 50 m cu adancimea max de 4 m. In partea de nord a lacului este o mica poienita, in rest fiind inconjurat de padure de molid. Accesul de la Colibita se face printr-un drum forestier (foarte rau) care se opreste la 700 m de Taul Zanelor find continuat de o caraere printr-o frumoasa padure de molid.
Traseul nu e deloc dificil (asta in cazul in care nu ploua si noroiul e pana "la genunchi"). De recomandat e urcarea cu bocanci. Peisajul e superb in plina vara, dar atentie pentru cei cu sange bun...e plin de tantari.
Locul e marcat cu semne si poarta amprenta ocolului silvic local:
Cel mai dureros a fost sa privim "padurea care "plange" din cauza taierilor masive de copaci. E plina de "hoti de lemn" carte distrug si blocheaza drumurile forestiere si nici macar nu se jeneaza sa ocoleasca copacii din margine si sa se afunde in padure. Oare unde se afla protectia mediului atunci cand ar trebui sa faca ceva? Si pana unde mai mergem cu autodistrugerea?
Varful Bistriciorul se afla la aproximativ 15 km de Colibita. Aici se afla o partie neomologata dar functionala pana primavara tarziu. La baza Bistriciorului se afla proaspat reconstruit si in curs de amenajare un refugiu care poarta acelasi nume. Situat la o altitudine de 1.550 m el este rodul muncii de mai bine de 3 ani al echipei de Salvamont Bistrita, echipa care si noua ne-a dat o mana de ajutor deoarece la coborarea de la taul zanelor ne-a prins o ploaie, drumul a inceput sa se "spele" si fatra ajutorul lor nu stiu cum am fi ajuns la locul de cazare.
Varful Bistriciorul de la distanta :D:
Castelul lui Dracula se afla langa Pasul Tihuta, are un aspect medieval si a fost construit in anii '80 pentru a servi drept hotel pentru prietenii contelui Dracula. Momentan este folosit ca si hotel iar preturile de cazare sunt destul de "piperate" din cate am inteles. Poza este luata de pe internet deoarcece nu am ajuns sa il vedem de data aceasta.
Stanca "Carpati" (cum am denumit-o noi dupa celebra prajitura cu care seamana) poate nu e un obiectiv turistic cunoscut dar noua ni s-a parut foarte interesanta:
Colibita este o zona superba, ofera niste peisaje minunate, te face sa te simti mai aproape de natura.
Din pacate zona nu este foarte promovata, drumul pana acolo este foarte rau. Se vorbeste insa de lucrari de reabilitare a drumului initiate de Consiliul Judetean.
Ar fi destule zone de cazare, doar ca sunt lasate in paragina:
Totodata autoritatile judetene, au facut demersuri pe langa Ministerul Turismului, pentru a declara Colibita statiune de interes turistic national, astfel incat sa poata fi atrase fonduri europene pentru modernizarea zonei.
Oamenii din zona sunt foarte amabili: noi am primit de la o casa apa de cate ori am fost sa cerem, am fost ajutati cu transportul la urcarea spre taul zanelor, ni s-a raspuns amabil de cate ori am intrebat ceva de cate un obiectiv turistic, etc...Pana si cateii din zona au fost foarte amabili: ne-am facut un prieten (Andrei am aflat ca il cheama si nu mananca paine :D) care ne-a pazit cu strajnicie corturile si latra de cate ori se apropia cineva de ele.
Aici am vazut niste cai si niste magarusi superbi:
Mai e si problema gunoaielor celor care vin cu cortul si care din lipsa de educatie le lasa la locul de campare in loc sa le arda sau sa le transporte la tomberon.
In concluzie, mie mi-a pacut enorm zona si cred ca merita mers cu cortul daca vrei sa te bucuri cu adevarat de minunile naturii.
felicitari!!!foarte reusit materialul,cred ca legendele de acolo sunt foarte interesante(sincer sunt impresionata)
RăspundețiȘtergeremerci
RăspundețiȘtergeremie mi-a placut enorm de mult zona
Splendide fotografii. Mai putin poza de pe internet. (care nu e hotelul cu pricina, ci pare castelul de la Bran.) Descrieri ca ale voastre ar putea atrage in natura multa lume din fata televizoarelor si a calculatoarelor.
RăspundețiȘtergereEste Castelul Dracula nu Bran!
ȘtergereMerci
RăspundețiȘtergereSincer nu am ajuns la castelul cu pricina, poza am gasit-o pe google si incep sa cred si eu ca e castelul Bran. O sa cercetez problema cand am timp :P Merci oricum
Nu e castelul Bran. E chiar hotelul Dracula.
ȘtergereFelicitari!
RăspundețiȘtergereFoarte reusit materialul mai ales fotografiile foarte sugestive. Va stau la dispozitie cu sugestii despre alte trasee si locuri "speciale" din zona montana a judetului. Pentru perioada de iarna nu ratati Valea Blasnei si Pasul Rotunda in m-tii Rodnei.
Continuati sa aratati frumusetile muntilor celor care inca nu le-au gustat.
Marcel
merci
RăspundețiȘtergeresugestiile sunt binevenite oricand
Super documentarul,felicitari.Pur si simplu m-a facut sa imi dorec sa vizitez zona.
RăspundețiȘtergeream fost in ziua a treia a Pastelui, era super.imagine cu MUNTII CALIMANI in oglinda lacului... suuuupeeerrrr !!! mergeti neaparat !! are o vila acolo si viorel moldovan !!!
RăspundețiȘtergereAm fost si noi acum vreo 2 saptamani, dar din pacate ne-am cam ratacit si nu am putut ajunge la lac. E adverat ca noi am pornit de la baraj, unde nu prea erau semne, pe vreo 6-7km am intalnit 2-3, si a trebiut sa ne intorcem, dar suntem hotarati sa mai mergem si sa vedem si lacul. Daca va rog imi putei da niste informatii despre traseu. V-as fo foarte recunoscator, si va rog sa trimiteti pe adresa "walrus_szili@hotmail.com"(fara ghilimele). Va multumesc anticipat!
RăspundețiȘtergereAm fost anul trecut cu familia este superb! merita vizitata zona! si anul acesta dorim sa mergem pt ca ne place pescuitul
RăspundețiȘtergeresuperbe fotografii
RăspundețiȘtergereSuperbe locuri....... numai cand ma gandesc la asta imi vine sa plang. Au trecut 20 de ani de cand am plecat de acolo si acum imi amintesc intamplari de atunci ca si cum s-ar fi intamplat ieri. Ce peisaje, ce oameni, ce traditii.... Ca o completare, Bistrita-Nasaud - Maramures este una din putinele zone unde se mai pastreaza traditiile vechi si in ziua de astazi.
RăspundețiȘtergereAs avea si eu o problema , mergem cu un copil , as dori sa stiu daca exista un magazin cat de mic...sau ceva sa cumperi o apa .Multumesc
RăspundețiȘtergereCu siguranta ca sunt alimentare in special in zona de camping sau in sat. Unde amm stat noi nu era loc amenajat dar la cateva sute de metri era un bar.
RăspundețiȘtergerePoza respectiva este cu Hotelul Dracula. tare frumoasa zona. Felicitari
RăspundețiȘtergereEu va sugerez, daca mai ajungeti in Colibita, sa stati de vorba cu batrani sa ascultati povestile lor, mama a crescut acolo si mi-a spus despre casele de vacanta ale celor bogati care erau construite unde este lacul acum. Povesti despre mocanita care ducea lemne la fabrica de cherestea si cum se jucau copii fiind in vagoanele acesteia si multe legende si intamplari ciudate pe care le-a avut in padure cand mergea cu vacile la pascut. Mi-a povestit legenda despre Taul Zanelor pe care din pacate nu am apucat sa merg sa il vad de si merg aproape in fiecare vara.
RăspundețiȘtergerepai...de unde esti?
RăspundețiȘtergereDaca mergi dinspre Blstrita Bargaului cand ajungi la baraj este partea dreapta si inainte sau putin la stinga aproximativ 7 km ajungi in ceea ce a mai ramas din vechea Colibita,coada lacului.
RăspundețiȘtergerestie cineva daca mai este posibila camparea cu cortul? as vrea sa merg acolo weekendul asta si cam toate pensiunile ori nu permit asa ceva ori au cam strambat din nas cand am intrebat de posibilitatea camparii cu cortul (pensiunea Arinis)), daca stiti locuri sau persoane care permit asa ceva va rog sa ma contactati fie pe mail dunareanuionut@yahoo.com ori la nr. 0730112573. Va multumesc.
RăspundețiȘtergereEste loc special amenajat pt corturi, eu asa stiu. Noi am campat undeva pe marginea lacului la intamplare.
RăspundețiȘtergere