Ponor, este o comuna din Muntii Apuseni (grupa Trascaului), jud. Alba, un loc tare drag mie unde poti sa iti gasesti linistea oricand si sa iti incarci bateriile pentru viata tumultoasa pe care o ducem zi de zi.
O sa vorbesc in mod special despre un sat din aceasta comuna si anume Dupa Deal.
Nu este inca o zona turistica cunoscuta si uneori sper sa nu fie pentru a ramane asa cum este. Satul este situat intr-o depresiune inchisa, imprejmuita de culmi inalte.
In ultimii ani s-a facut un drum destul de bunicel (asta pe perioada cand era Victor Ciorbea prim-ministru al Romaniei, acesta avand parintii chiar in aceas sat) pana jos in vale, dar nefiind asfaltat se strica pe an ce trece tot mai tare.
In urma cu cativa ani se putea merge cu masina numai pana sus in deal de unde coborai pe jos aproximativ 20-30 min pana in vale. Imi amintesc cu placere de pe vremea cand eram mica de plecarile de acolo, noi copii urcam dealul pana la masina calare :))
Casele sunt foarte rasfirate si au un aspect tare pitoresc.
Desi majoritatea sunt de lemn si au acoperisul din paie sunt totusi foarte rezistente.
In general, oamenii traiesc cu ceea ce au in casa si in gradina. Copii nu au mai ramas in sat de aceea vechea scolita a fost lasata in paragina. Din cate am inteles de anul acesta se ocupa cineva de ea, acolo fiind gazduiti diversi copii in tabere, fara insa a avea conditii foarte bune de cazare.
Locuitorii satului sunt foarte in varsta. Ceea ce e de remarcat insa e puterea acestor oameni in ciuda varstei inaintate. Cred ca media de varsta a celor care locuiesc acolo e de 80-90 ani, desi viata lor este destul de dura.
E interesant cum acesti oameni nu au nevoie nici de televizor, nici de telefoane mobile (nici exista semnal, abia anul trecut s-a instalat un releu de Cosmote) si nici de alte lucruri pe care noi le consideram vitale in ziua de azi. Exista un singur magazin si acela se afla sus in sat. Oferta insa e limitata: aduc paine o singura data pe saptamana (joi) si... nu au inghetata:D.
Ca si obiective turistice chiar in satul Dupa Deal este Piatra Nicaia pe care n-am urcat niciodata inca:
...si...o formatiune rotunda intr-un mic pisc la care mie imi place sa ii zic..."Gaura":
Drumul e accesibil pana la gaura, din vale faci cam 30 min. Acolo gasesti pietricele cu "sclipici" :D si cred ca Gaura s-a format prin eroziune deoarece acolo e o zona mai calcaroasa. M-a speriat odata acolo un vulpoi la care ii auzeam pasii prin padure si am crezut ca e un urs. Peisajul e superb de sus, iar copacii din padure au o vechime considerabila:
Putin mai jos, la poalele muntilor se afla si un parau care strabate Cheile Geogelului:
Cheile Geogelului ofera niste peisaje superbe, insa din cauza luminozitatii nu am reusit in niciun an sa redam realitatea asa cum e ea:
Dupa acestea, drumul se bifurca si o poti lua spre Bradesti:
...sau poti continua pana ajungi la o alta bifurcatie unde poti sa alegi trei destinatii: Intregaldele, Cheile Pravului, la capatul carora este o cascada si Cheile Rametului la capatul carora se afla Manastirea Ramet.
Primul traseu (spun eu) e destinat amatorilor de senzatii tari si nu pentru ca e stancos sau abrupt, ci pentru ca nu e marcat si drumul e foarte greu accesibil:
Exista o gramada de treceri peste parau (podulete vechi, copaci cazuti), asta in cazul in care nu te hotarasti sa treci direct prin apa:
...apa, buruieni, stanci, padure...pustietate totala, poate te mai intalnesti doar cu niste vaci sau cai (care arata superb)...
...si...cu o maicuta de la Manastirea Ramet care mai vine spre sat sa culeaga plante "rare" cum a zis ea si sa aiba grija de biserica in care nu se mai tin slujbe acum.
Mai e o singura casa locuita de sus din vale pana in satul Oncesti. Restul caselor au fost lasate in paragina:
Am incercat traseul de doua ori dar nu am ajuns la finalul lui (adica cascada).
Despre traseul spre Intregalde nu stiu foarte multe dar din auzite stiu ca sunt cam 3 ore de mers.
Spre Manastirea Ramet traseul nu se poate urma decat daca nu a plouat si apa e mica deoarece o buna portiune de drum trece prin apa. Uneori apa ajunge chiar si la doi metri adancime fapt pentru care sunt montate lanturi pe stanci. In Cheile Ramet se gasesc flori de colt, planta protejata de lege.
Tot in sat se afla si Pestera Poarta Zmeilor, nume care vine de la numele podului natural care s-a sapat in urma eroziunii calcarului la 15 m de intrarea in pestera. Drumul pana la pestera este foarte dificil, ea putand fi vizitata doar cu surse de lumina.
Desi toate traseele sunt grele pentru ca drumul nu e foarte bine marcat merita vazut pentru salbaticia care caracterizeaza locul, pentru aerul pur si linistea care ti-o aduce. Peisajele, de asemenea sunt minunate.
Eu imi aduc de acolo in fiecare an plante medicinale pe care apoi le pun la uscat sa am de ceai pentru tot anul. Anul acesta am aflat de o planta noua: sovarv. Am aflat ca se poate folosi atat in ceaiuri tratand o serie de afectiuni cum ar fi: bronsite, afectiuni stomacale, gastrite, dar si ca si condiment (noi am folosit-o deja pentru un sos delicios de spaghetti :P):
Mai sunt si alte obiective: Bisericuta Sfintii Arhangheli din Geogel care e foarte veche si micuta (e construita din 1751) pe care preotul ne-a prezentat-o foarte frumos si viseaza sa o restaureze (restaurarea ar costa undeva la 200.000 ron) numai ca nu sunt fonduri.
A facut el cateva lucrari de renovare care mi se pare ca mai mult au stricat decat sa ajute: candelabrul si scaunele care nu se potrivesc cu stilul bisericutei.
Picturile din biserica, desi sterse, sunt deosebite, cel putin eu nu am mai vazut genul acesta de picturi (sfintii au cu totul alte trasaturi- parca sunt mai incruntati- si culorile sunt mult mai putin stridente decat cele pe care le vedem in manastirile vechi din Moldova de ex):
Altarul bisericii:
Langa biserica e si cimitirul din sat:
Anul trecut s-a construit in comuna o manastire care poarta hramurile "Inaltarea Domnului" si "Sfantul Ierarh Nectarie". Manastirea are conditii foarte stricte: se mananca o data pe zi, carne niciodata, iar vinerea si sambata seara se face priveghere toata noaptea.
Drumul din cate am inteles va fi destul de accesibil deoarece asa cum se intampla de obicei cand se construieste o manastire este facut si acesta. Se va imbunatati drumul de legatura Salciua-Ponor care in prezent e utilizabil dar destul de abrupt (numai ca e de recomandat sa nu te prinda ploaia pe el, noi am derapat de cateva ori).
Poza am luat-o de pe site-ul crestin ortodox deoarece noi nu am ajuns la manastire fiind foarte grabiti sa fugim de ploaie pentru a nu ramane impotmoliti cu masina pe drum:
Ar mai fi:
-Vanatarele Ponorului (nu am fost inca acolo), un loc unde apa intra in munte si apoi se formeaza cascada:
-Pestera Huda lui Papara la care noi am ajuns din Salciua (un alt loc drag noua):
Pozele au fost facute in decembrie, atunci am fost la Salciua si am ajuns si la pestera.
-Taul de la Mluha pe care localnicii il considera blestemat (i se mai zice si taul fara fund) deoarece e un loc mlastinos si inselator in care li s-au inecat multe vite.
Cheile Geogelului si vanatarele Ponorului sunt rezervatii naturale.
Animale nu am prea vazut decat un vulpoi batran care a urinat pe un copac in fata mea si la care nu am apucat sa ii fac poza, o potentiala urma de urs si cateva gaze, nelipsite in calatoriile noastre:
In concluzie, ar mai fi multe de vazut in aceasta zona de vis, pacat de drumul putin accesibil si de lipsa de interes a autoritatiilor. Desi majoritatea zonelor sunt declarate rezervatie naturala nu isi mai da nimeni interesul pentru conservarea si mentinerea lor.
Cu trecerea timpului satul va fi parasit complet iar locul acesta va mai fi umblat doar de cunoscatori. Totusi, exista si un aspect pozitiv: nu sunt gunoaie iar copacii si stancile nu sunt scrijelite de "amatorii" de natura care se cred importanti daca isi scriu numele.
floarea de colt este la INTREGALDE nu la RAMET
RăspundețiȘtergerefloarea de colt este prezenta in cheile rametului si e posibil sa fie si la Intregalde pt ca zonele sunt aproape una de alta
RăspundețiȘtergeresi prietenul meu este de la POnor :d
RăspundețiȘtergerecum il cheama?
RăspundețiȘtergeresuperba descriere. va multumesc pt prezentarea unei "bijuterii" rare si de calitate. ma gandesc deja cum sa fac sa ajung la anul pe acolo
RăspundețiȘtergerecam e pe cale de disparitie comuna ponor; tinand cont ca majoritatea populatiei este in varsta, nu stiu cine va mai fie pe acolo peste 10-20 de ani... ne vom vizita rudele la cimitir :(
RăspundețiȘtergerefrumoasa desriere frumoase peisaje mai trebuia mentinute dupa taul mluhi piatra crisnicului coltul lui titiuc pavaloaia si virful poienita traseul numai cu piciorul zone nepoluate Vasile P Sibiu
RăspundețiȘtergereEu am bunici la Ponor....acolo este foarte frumos,aer curat...merita vazut!!!!!
RăspundețiȘtergereiubesc comuna ponor ...aici am copilarit si aici am cele mai frumoase amintiri ..aici sunt parintii mei sunt cele mai frumoase peisaje mda cea mai adevarata zona logik >:P e comuna mee
RăspundețiȘtergere>:P
locul cel mai drag mie, amintiri care fac si acum sa-mi tresara inima, o copilarie pe care o doresc si copilului meu..... absolut SUPERB...iubesc, iubesc acest loc
RăspundețiȘtergeream fost si eu akolo este foarte frumos
RăspundețiȘtergeresi discoteca din Salciua e belea
e frumos,cred ca prin 2015 am sa ma stabilesc partial(nu tot timpul anului),in Ponor. Vreau sa descopar aceste locuri minunate,sa simt ca traiesc,sper sa dau de RUBIN,FOSTUL MEU COLEG DE LICEU,acesta imi va fi de mare ajutor in a ma acomoda la stilul acesta de viata.
RăspundețiȘtergeredraga florin cu deosebita parere de rau iti spun fratele meu rubin ne-a parasit in 31 ianuarie 2011
ȘtergereRubin Lazar din Geogel?
Ștergereimi place. un colt de Rai!
RăspundețiȘtergereFrumoase piesaje,i-mi este dor de PONOR ,sper sa i-mi fac concediu la bunici....a-ti facut niste poze din curtea bunicii melee,,,,toate cele bune.
RăspundețiȘtergereSuperb!
RăspundețiȘtergerePonor-Dupa Deal este locul copilarie si al vacantelor mele.De acolo am cele mai frumoase amintiri.Am fost in vara asta si ma voi mai duce in 18 septembrie. Anul trecut am fost la Manastirea Ponor, Mluha si Piatra Crisnicului.
Multumesc pentru pozele cu "sura" bunicilor!
foarte frumos cunosc zona,sunt poze facute la socri mei in gradina si in curte,frumos peisaj,
RăspundețiȘtergereCele mai frumoase locuri!
RăspundețiȘtergereVa felicit si va multumesc!
totul este minunat,este un loc unde te relaxezi si uiti de toata aglomeratia.cumosc ponorul,pt ca sotul meu este de acolo.ati facut poze chiar de la el din curte si din gradina
RăspundețiȘtergerefoarte frumos!
RăspundețiȘtergereo sa ma duc cit de curind la Ponor.
Ponorul e locul unde ma simt atat de linistita.Seara cand nu pot dormi ma gandesc ca hoinaresc prin ponor si imi trece orice am pe suflet.Am avut bunicii acolo si de cateva ori pe an merg acolo.
RăspundețiȘtergeresalutari tuturor celor ce imi cunosc,comuna ponor,ma numesc cosmin g si ponorul este satul unde am copilarit si unde sunt parinti,bunica si rudele mele.este foarte frumos dar cu timpul cred k nu vom mai putea merge acolo din cauza drumului,care este din ce in ce tot mai rau,daca sar gandi cineva sa puna mana sa faca drumul ar fi minunat,deoarece in ponor sunt multe lucruri interesante si peisaje nemaipomenite
RăspundețiȘtergereSuperbe imagini si descriere. Si eu am copilarit in vacante la Ponor, Dupa Deal,langa scoala, la bunicii mei.
RăspundețiȘtergereMi-e foarte drag si sufar ca nu pot sa merg mai des.Sper sa ramana in continuare acelasi farmec.
Ma bucur ca mai sunt oameni care iubesc acest loc.
Jeni
am fost in vara asta la manastirea ponor mi s-a parut foarte departe si anevoios drumul.Astept ca manastirea sa se termine si mias dri ca se elimine grija cea lumeasca si alergarea dupa cele materialede acolo,altfel nusi justifica lucrarea si nici departarea de lume.
RăspundețiȘtergereEu is stabilit deja aici.Te astept!
RăspundețiȘtergereEu m_am nascut in Ponor,si mai am un fratior,mi drag locul unde ne_am nascut si unde am copilarit.Sunt frumuseti de nedescris,de parca traiesti in vis,sa veniti sa le vedeti toate aceste frumuseti!Si veti fi intimpinati de toti oameni din sat cu multa caldura si drag!Frunza verde de mohor in curtea parintilor,sunt flori multe parfumate de maicuta mea udate.Cine florile iubeste,suflet bun el dovedeste!!!Cine are nevoie de liniste la Ponor o gaseste!cine are nevoie de aer curat in Ponor il gaseste!cine are nevoie de frumuseti rare la PONOR le intalneste!!!!!!!!!scris de Cosmin G,compunere versuri Teofila G
RăspundețiȘtergereDa este superb la Ponor dar sa nu uitam starea drumului si sa ne gandim mai bine pt ce platim taxe nu?
RăspundețiȘtergereDRAGII MEI VA ASIGUR CA DUMNEZEU CAND A CREAT RAIUL A LUAT CA MODEL ZONA PONOR,GEOGEL,MOGOS.NU EXISTA PE LUMEA ACEASTA LOCURI MAI FRUMOASE,OAMENI MAI SIMPLI,MAI BUNI,MAI UMILI,MAI HARNICI SI CU MAI MULTA CREDINTA IN DUMNEZEU.DOAMNE DUMNEZEULE TINE-I SANATOSI,DALE PUTERE SI GRIJESTE-I PE CEI CARE MAI TRAIESC AICI !!!!!PT. CA A-R FI MARE PACAT CA ACEST COLT DE RAI SA RAMANA PUSTIU,SAU SI MAI RAU;CINE STIE CE OAMENI DE AFACERI SA-SI PUNA GHEARELE SPURCATE PE PAMANTURILE ASTEA SFINTE SI SA LE SPURCE!!!!
RăspundețiȘtergereComuna natala.Sunt mandru ca sunt fecior si m_am nascut in Ponor.Pe carari de munte am suit,acolo am copilarit,acum este dor de apa de la izvor,de casuta parinteasca pe unde umblam odata,de parinti mei cei dragi si de oamenii din sat.Ponoru_i comuna izolata dar de D_zeu binecuvantata,cu oameni harnici,bine priceputi si de D_zeu iubiti.Printr_o minune DUMNEZEIASCA s_a construit manastirea noastra,sus in varful muntelui in bataia vantului la marginea codrului sa veniti sa le vedeti ca sunt doua ca_n povesti!!!!!Compunere versuri TEOFILA GROZA adresata lui FELICIAN GROZA!!!!!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereDragi cititori, dragule scriitor de articol,
RăspundețiȘtergereinima-mi creste de bucurie cand vad ca atatea suflete au drag de locurile astea minunate...
si cel mai bine e atunci cand gandul mi se intoarce in aceste locuri si dupa asta vine repede repede si se aseaza peste inima mea prafuita de relele de zi cu zi..
va multumesc
Si eu am avut bunici la Ponor. Merg cat pot de des acolo chiar daca druul e ingrozitor si fac 35 de km de la Aiud in 2 ore. Dupa Deal si Cristesti imi sunt foste dragi. Anul asta am fost deja de patru ori si sper sa mai merg de inca patru. Sper sa reusesc sa imi construiesc o cabana a pot sta acolo mai multe zile.
RăspundețiȘtergereCristesti ?! am avut bunici foarte aproape de locul ala..
ȘtergereBunicii mei sunt din satul Geogel, comuna Ponor. Acolo mi-am petrecut toate vacantele de vara. Imi poate spune cineva unde este lacul Mulha? In rest am vazut toate zonele mentionate de voi. In 2-3 ani se va asfalta drumul de la Salciua la Ponor si va fi mai usor de ajuns.
RăspundețiȘtergereCred ca ar fi fain daca ne-am intalni vara asta la Ponor toti cei care avem amintiri frumoase cu aceasta zona. Putem monta corturile undeva :)
In fiecare an merg acolo de cel putin 4-5 ori.
Datele mele de contact sunt:
GSM: 0757087679
v.storoj@ro.englmayer.net
taul mluhi se afla linga piatra crisnicului ghimeri acolo la rusale se facea maslu festane pentru animale si pasune dupa care se lasa cu mare petrecere in apropiere se afla si coltul lui titiuc si vf poienita
Ștergerechiar si noua manastire
Vasile P. -Sibiu
Ma bucur nespus sa vad aceste imagini.Ponor este leaganul copilariei mele,Valea Rece este coltul de rai in care mi-am trait cei mai frumosi ani ai vietii,cele mai minunate vacante si de unde am cele mai vii si sfante amintiri.Oriunde m-as afla in lumea asta duc in sufletul meu aceste locuri si acesti oameni simplii (cei mai frumosi si mai drepti oameni pe care mi-a fost dat sa intalnesc ).Mi se strange sufletul de dor de fiecare data cand ma gandesc la Ponor,la mersul cu vacile,la cutreieratul padurilor in cautare de bureti,la intorsul fanului si calcatul clailor,la bautul laptelui proaspat muls,chiar de pe "tata ciustarului",la umblatul dupa zmeura si afine,la apa rece si plina de sanatate pe care o beam fie direct din Vale,fie din fantana de pe coasta,la Maslul tinut an de an pe 15 august la crucea de peste drum de casa bunicilor,la prietenii pe care mi i-am facut in toti acesti ani,cei mai buni si "lipiti" pe veci de suflet prieteni pe care i-am avut vreodata si lista poate continua.
RăspundețiȘtergereDin pacate nu pot ajunge acolo cat mi-as dori de des.Bunicii mei,desi inca ii mai tine Dumnezeu in viata,s-au mutat la oras,la parintii mei,nu ar mai fi rezistat acolo mai ales pe timp de iarna.Pacat de casutele lor care acum sunt aproape in paragina.Ultima oara am fost in Valea Rece acum 2 ani si tare mi-e teama sa nu se darame una dintre casute insa,din pacate nici timp si nici banuti nu am ca sa pot face ceva in privinta asta.
Sper si eu ca aceste locuri sa ramane la fel de pure,sa nu apara vilute si pensiuni acolo altfel nu ar mai putea fi numit,la fel ca inainte "un colt de rai"
Daca,dupa ce parasim acet pamant am putea alege locul in care sa ne ramana sufletul,nu as sta pe ganduri ci as alege imediat aceste locuripe care as fi in stare sa le cutreier pe veci.
Va sarut cu drag pe toti motii !
Dina Schiopu (nepoata lui Constantin "de la moara" ) :)
ms pt pozele postate...in sat dupa deal imi petreceam vacantele de vara..cel mai frumos loc..amintiri..pacat ca nu mai am la cine sa merg acolo..
RăspundețiȘtergereCe ma bucur ca am gasit postul acesta si pozele din Ponor. Bunica mea era din Tomesti, care e pe una dintre valile ce coboara de la biserica, "un colt de rai"...
RăspundețiȘtergereva pot spune ca sunt din moldova dar am avut marea bucurie sa ajung la manastirea ponor si pot spune cu mina pe inima ca am ramas profund impresionata de ce am vazut la ponor si stiu sigur ca imi doresc mult sa ma intorc in acele locuri
RăspundețiȘtergeresuperb loc
RăspundețiȘtergerein ani, am invàtat cà ceea ce ràmàne "in paraginà " se aseamànà mult mai mult cu amintirile copilàriilor noastre decàt locurile unde tot ce este modern , pune stàpànire pe tot , inclusiv transformarea amintirilor . Eu prefer asa...poti regasi tot ce ai in suflet ;-). tot !
RăspundețiȘtergere"Huda lui Papara" este minunata, peisajele sunt intradevar superbe, salbatice, omul nepunandu-si inca amprenta in acest loc.
RăspundețiȘtergereFrumoasa prezentare . Si eu merg in fiecare Vara la Ponor - Geogel la Bunici .
RăspundețiȘtergereVa arat si eu un video cu poze facute de mine in 2010 http://www.youtube.com/watch?v=4-4qh-va6LY
si cine doreste sa mai vada mai multe poze contact Yahoo: M4riust@yahoo.com
Foarte frumoasa zona, un colt de rai care imi aminteste de copilarie, de toate vacantele de vara pe care le-am petrecut acolo, este o oaza de liniste unde sufletul se reculege atunci cand e obosit de viata asta tot mai grea, astept cu drag sa ma intorc acolo,pacat ca cei dragi mai sunt putini in aceea zona.
RăspundețiȘtergere''Experienţa de viaţă îmi arată tot mai mult faptul că gândirea, cuvântul şi munca sinceră sunt cheia succesului'' - George Eberhold.
RăspundețiȘtergereRememorez momentele frumoase şi mai puţin frumoase pe care le-am trăit in Ponor ,,Din când în când este bine să te opreşti din urmărirea fericirii şi să te mulţumeşti să fii fericit,, (Guillaume Apollinaire).
De aceste cuvinte imi aduc aminte ori de cate ori vin prin Ponor ,,a fi supărat din cauza a ceea ce nu ai, înseamnă a risipi ceea ce ai’’.
Încerc mereu să fiu eu însumi, cu bune şi cu mai puţin bune ,,Încearcă să trăieşti astfel încât să nu prea te faci remarcat acolo unde eşti, însă să ţi se simtă lipsa atunci când pleci de acolo’’ (Victor Hugo).
Acum mă gândesc la toate care au trecut şi încerc să cred că am fost şi sunt fericit ,,Niciodată nu vei fi fericit, dacă te vei mânia că e cineva mai fericit’’ (Seneca).
Voi pune în practică o vorbă din popor ,,Pentru a avea o viaţă fericită, trebuie să ai o minte liniştită’’, şi încă ceva ,,Nimic nu este rău, nimic nu este bun. Gândirea noastră crează fericirea sau nenorocirea’’ (W. Şhakespeare).