Rezervatia naturala Vulcanii Noroiosi este situata in zona Paclele din judetul Buzau. Practic, vulcanii sunt in raza comunei Berca si au fost remarcati pentru prima data de catre francezul H.Cognand in anul 1867 cu ocazia unor prospectiuni petroliere in zona. ai tarziu, au fost descrisi de catre Grigore Cobalcescu - geolog si paleontolog (1883), Grigore Stefanescu - geolog, paleontolog si explorator (1890) si Mircea Peaha (1965).
Fenomenul de "vulcan noroios" se deosebeste de un vulcan propriu zis prin produsele de eruptie, forme si dimensiuni. Vulcanii noroiosi iau nastere prin eruptia gazelor naturale, a miscarilor seismice sau a emanatiilor postvulcanice. In zona Buzaului, aceste forme de relief s-au format datorita emanatiilor de gaze din zonele cutate si faliate ce aduc la suprafata noroi.
Alunecarile de teren, despaduririle, ploile torentiale, scurgerile de noroi dau intregii rezervatii un aspect destul de bizar, selenar chiar. Pe langa vulcanii noroiosi, principala atractie a rezervatiei, trebuie sa mai amintim totusi prezenta unor plante rare. Este vorba de gardurarita, care se intalneste in partea vestica a rezervatiei, o planta originara din Asia, fiind intalnita in Romania doar in aceasta zona, apoi o serie de asociatii vegetale caracteristice zonelor de silvostepa: colilia, pirul stepic, iarba de sadina, soschiul, ruscuta de primavara.
In zona Berca se gasesc 3 areale cu vulcani noroiosi si anume: Paclele Mari, Paclele Mici si Paclele de la Beciu. Accesul in zona se face de la DN10, din localitatea Satuc (parte a comunei Berca), situata la 18km distanta de Buzau in directia Intorsura Buzaului. Din Satuc, se face un drum la dreapta, marcat corespunzator, iar dupa trecerea de podul de peste Buzau, urmeaza o intersectie de unde se vireaza la stanga.
Dupa aproximativ 15km se ajunge la vulcani, dupa ce se trece prin satele Joseni si Policiori. Drumul este marcat cu indicatoare, care sunt de mare folos intrucat oamenii din zona nu sunt foarte primitori.
Intrarea in rezervatie costa 1 leu pentru elevi, 2 lei pentru studenti si 4 lei pentru adulti.
Zona este destul de saraca, iar oamenii traiesc practic din ceea ce isi cultiva prin gradini. Seceta este un fenomen care a pus stapanire pe intraga zona, iar praful si aspectul destertic al dealurilor si a vegetatiei destul de rare sunt atotstapanitoare.
Locurile de campare sunt destul de rare, zona Paclelor practic fiind un "camp deschis". Nu prea exista firicele de apa pe malul carora sa iti poti intinde cortul. In zona rezervatiei insa exista o pensiune, la care se poate servi si masa zilnic. Noi am cautat mult de tot un loc de cazare in zona, incercand sa beneficiem de bunavointa oamenilor si sa campam in curtea unui localnic, dar nu am fost primiti nicaieri.
In cele din urma am primit un "pont" de la un paznic al unui atelier service din Berca: pe dealul din apropierea satului Ojasca (la cativa km din Satuc spre Intorsura Buzaului) se afla o pensiune construita pentru copii nevoiasi. Ne-am incercat si acolo norocul si am fost primiti de un domn extrem de binevoitor. Pensiunea se numeste Camp Eli si este situata in satul Ojasca. Am avut tot ce ne-am dorit: un petec de iarba unde sa ne intindem corturile, chiar si dusuri si un gratar.
Avand in vedere ca fenomenul de "vulcan noroios" nu mai este intalnit in multe zone ale planetei, ne putem declara norocosi ca avem parte de o asemenea zona la noi in tara. Asadar, vizitati si vulcanii nostri noroiosi!!
am fost si eu pe acolo mai demult intr-o excurise...era frumos...pacat ca nu imi mai aduc aminte prea bine.Anu' acesta vreau neaparat sa merg ...merita vazut
RăspundețiȘtergerelocuiesc in Harghita, si abia acum 2 saptamani am aflat de vulcanii noroiosi. trrebuie sa le vad. multumesc pentru descriere! Eszter
RăspundețiȘtergereo să merg,cu siguranţă merită văzut locul...şi ca să vezi ce locuri interesante avem in tară
RăspundețiȘtergeream fost sapamana trecuta acolo este super !!!
RăspundețiȘtergeresuperb va recomand am fost ieri si este absolut..................
RăspundețiȘtergereEste total jignitoare afirmatia ca oamenii locului nu sunt primitori, dimpotriva sunt ospitalieri si cu bunavointa, dar au, in acelasi timp, teama de cei neseriosi (de aceia carora le dai un deget dar , la plecare, iau omului toata curtea, nu toata "mana").
RăspundețiȘtergereNu am vrut sa jignesc pe nimeni. M-a surprins faptul ca am mers prin nu stiu cate sate si nu am gasit un loc in care sa ne ajute cineva (si dupa o zi de umblat prin soare, aproape am ajuns la disperare, nu mai puteam nici conduce). Am avut mare noroc cu acei oameni minunati de la Camp Eli care ne-au primit (putin sceptici si ei desi nu suntem noi fiorosi).
RăspundețiȘtergereAM VIZITAT VULCANII NOROIOSI SI AM FOST INCANTATA, PARCA ESTI PE LUNA, ASPECTUL ARID , SELENAR AU MERITAT DIN PLIN EFORTUL!
RăspundețiȘtergereAm vizitat Vulcanii noroiosi..sunt superbi
RăspundețiȘtergereIar despre CAMP ELI este o tabara foarte frumoasa...am fost si acolo si este totul minunat