Despre noi

Fotografia mea
Tirgu Mures, Mures, Romania
patru "nebuni" indragostiti si iubitori de natura

luni, 31 august 2009

Delta Dunarii - Murighiol

Delta Dunarii este o bogatie inestimabila pe care o are tara noastra. Putem spune ca este un tinut "exotic" in care natura a strans peste 1200 de specii de copaci si de plante si cea mai bogata fauna ornitologica de pe continent (peste 300 de specii de pasari si colonii unice de pelicani). Amatorii de pescuit pot intalni peste 100 de specii de peste, dintre care amintim sturionii si heringul de Dunare, de la care se obtine caviarul.

Delta ocupa o suprafata de 2.681 km patrati fiind cea mai mare rezervatie de acest gen din Europa. In 1991, UNESCO a inclus Delta Dunarii pe harta rezervatiilor biosferei, conferindu-i in acest fel statutul pe care il merita: acela de monument al naturii.

Murighiol este o localitate situata in Delta Dunarii, in partea estica a judetului Tulcea, la 38 km de municipiul Tulcea. Drumul judetean care face legatura intre Tulcea si Murighiol (DJ 222c) se termina aici... Dunavatu de Jos este insa ultima localitate in care se poate ajunge cu masina, accesul pana acolo facandu-se pe Dc9, inca 8 km de la Murighiol. Dupa Dunavat, apa este atotstapanitoare, iar accesul in Rezervatia Biosferei se poate face doar cu barca sau cu vaporul.

Din Murighiol, doritorilor de clipe de liniste in mijlocul naturii li se ofera posibilitatea de a ajunge in localitati situate in inima Deltei, precum Crisan, Caraorman, Uzlina sau Sfantu Gheorghe. Nu este deloc greu sa gasesti aici localnici binevoitori care sa te primeasca cateva zile si sa te desfete cu bunatati (bineinteles, nelipsitele preparate din peste). Practic, din asta traiesc locuitorii din aceste zone.

Din acest an s-a instituit si o taxa de intrare in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Aceasta este de 10 lei si se plateste la Tulcea, insa, este mai mult decat optionala. Unii zic ca trebuie sa se plateasca, altii sunt de parere ca e inutila, unii o platesc, altii nu... Oricum, nu te verifica nimeni, va spunem asta din proprie experienta!

Posibilitatile de cazare in Murighiol sunt multiple: pensiuni cu servire la restaurant, vaporase plutitoare sau cort pe malul Dunarii. Noi am ales cortul, pe care ni l-am instalat pe malul Dunarii, dupa ce am parcurs un drum destul de denivelat.

Daca ajungeti in oricare colt al Deltei nu ratati sub nicio forma borsul pescaresc, din care orice vizitator al acestei zone trebuie sa guste cel putin o data in sejurul pe care il petrece aici. Noi am servit borsul de peste cu mujdei la restaurantul motelului Halmyris. Nu a fost extraordinar, dar a fost gustos.

Privitul valurilor Dunarii izbindu-se de mal, vaporasele care trec necontenit, pescuitul... macar la o sticla de vin si la o poveste cu prietenii sunt activitatile care se fac in Delta. Relaxarea este cuvantul de ordine aici, iar incarcarea bateriilor este urmarea logica a acestei stari...

Probabil veti scapa destul de greu de tantari... Este plin de tantari in perioada verii, dar o data cu lasarea intunericului roiul se mai rareste... desi micile insecte "insetate" va vor astepta la iesirile din refugiile in care veti locui... Materialele de protectie sunt necesare, dar nu au efect intotdeauna.

Plimbarea cu barca este inca o activitate obligatorie! Noi ne-am inteles cu un barcagiu pentru 3 ore de plimbare pe cateva lacuri si zone de interes din zona. Tariful a fost de 180 de lei, acceptabil zicem noi. Am fost foarte multumit de ce am vazut...

Nuferii albi si galbeni se intindeau atotcuprinzatori pe suprafata apei....

Canalele inguste, cu vegetatia specifica deltei, cu arbori ale caror radacini noduroase cresc la suprafata si stufaris care ascunde o sumedenie de vietati...

Pasari, multe pasari, foarte multe pasari. De la lisite, cormorani, egrete albe si negre, pescarusi, rate de toate felurile, lebede si pelicani, le-am vazut pe toate in jurul nostru in mica noastra expeditie...

Am fost multumiti... pentru o singura zi, am vazut foarte multe. Am parasit Murighiolul cu promisiunea de a reveni intr-o zi in Delta, dar pentru a petrece si mai mult timp in mijlocul naturii, departe de viata tumultoasa din aglomerarile urbane.

Va invitam si pe voi sa vizitati Delta! Cu siguranta nu veti regreta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu