Despre noi

Fotografia mea
Tirgu Mures, Mures, Romania
patru "nebuni" indragostiti si iubitori de natura

marți, 6 ianuarie 2009

Romania - descriere

Romania este situata in partea de sud-est a Europei, in Peninsula Balcanica, pe tarmul vestic al Marii Negre. Vecinii Romaniei sunt Ucraina (la nord si est), Republica Moldova (la est), Marea Neagra (la sud-est), Bulgaria (la sud), Serbia (la sud-vest) si Ungaria (la vest).

Din punct de vedere administrativ, teritoriul tarii este impartit in 41 de judete, plus municipiul Bucuresti. La nivel local, fiecare judet este administrat de catre un prefect si un consiliu judetean. Impartirea teritoriului pe judete este dublata de o impartire pe 8 regiuni de dezvoltare, folosite pentru o mai buna coordonare a proiectelor de dezvoltare regionala.

Relieful tarii noastre este foarte variat si se caracterizeaza prin patru elemente: varietate, proportionalitate, complementaritate si dispunere simetrica. Campiile, dealurile si muntii sunt raspandite in proportii aproape egale pe teritoriul Romaniei - 35% munti, 35% dealuri si podisuri, 30% campii.

Partea muntoasa a tarii este reprezentata de Muntii Carpati, care formeaza un "arc" avand in centru Depresiunea Transilvaniei. Pe teritoriul Romaniei, din punct de vedere al modului de formare, Carpatii se impart in 3 mari grupe muntoase si anume: Carpatii Orientali, Carpatii Meridionali si Carpatii Occidentali. Altitudinea maxima este 2544 m (Vf.Moldoneanu) situat in grupa Fagaras, parte a Carpatilor Meridionali.

La exteriorul arcului carpatic se intind Subcarpatii si Dealurile de Vest, zone in care si concentrarea populatiei este mai mare datorita conditiilor favorabile cultivarii pomilor fructiferi si a vitei de vie, cresterii animalelor si concentrarii resurselor minerale de subsol: sare, petrol, carbuni. In afara de cele 2 formatiuni de podis, in partea estica a tarii se mai afla Podisul Moldovei, in sud-est Podisul Dobrogei.

Dupa "etajul" reprezentat de dealuri si podisuri, urmeaza campiile, dintre care cele mai cunoscute sunt Campia Romana, in partea de sud a tarii si Campia de Vest, o fasie de verdeata in partea occidentala a teritoriului.

Reteaua hidrografica a tarii este extrem de variata, raurile cu numerosi afluenti si lacurile putand fi intalnite in toate colturile tarii. Dunarea, al doilea fluviu ca lungime din Europa, strabate Romania pe o portiune de 1075 km, intre Bazias si Sulina. Fluviul izvoraste din Muntii Padurea Neagra (Germania) si strabate 10 tari europene si 4 capitale: Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad. La varsarea in Marea Neagra, Dunarea ne-a "rasfatat" cu una dintre cele mai frumoase delte de pe glob, o bogatie inestimabila a naturii - Delta Dunarii.
Dunarea formeaza in zona Portile de Fier un defileu superb.

Alte rauri importante care izvorasc sau tranziteaza teritoriul Romaniei sunt: Somesul, Prutul, Muresul, Oltul, Tisa, Jiul, Bega, Cerna. Caracteristic celor mai multe dintre rauri este faptul ca ele strabat in general toate zonele de relief, oferind peisaje deosebite si defilee superbe - in zona muntoasa, firul de apa este ingust si apa curge cu viteze mari printre stanci si pietre, in zonele deluroase, cursul este mai lin, in timp ce in zona de campie latimea este mult mai mare, iar solul este fertil, excelent pentru culturi agricole.

In Romania, putem intalni o sumedenie de lacuri. Carpatii Meridionali (in special grupele Fagaras Retezat si Godeanu), dar si Carpatii Orientali (Muntii Rodnei) sunt cunoscuti pentru lacurile glaciare care s-au format in decursul timpului. Amintim aici Lacul Balea, Lacul Bucura - cel mai mare lac glaciar din Romania, Lacul Zanoaga, Lacul Galcescu, Lacul Capra si multe altele.

In muntii Ciumatul Mare, in apropiere de Tusnad, s-a format Lacul Sfanta Ana, singurul lac de origine vulcanica de pe teritoriul Romaniei.

Cursurile raurilor din partea de nord si cea de sud a tarii (in zonele de munte si de podis) sunt "presarate" cu lacuri de acumulare, iar hidrocentralele construite pe aceste rauri folosesc forta apei, reprezentand astfel o sursa importanta de energie electrica.
Clima tarii este deterimanta de pozitia pe glob si pe continentul european. Clima este temperat continentala, caracteristice fiind cele 4 anotimpuri si temperaturi medii anuale de circa 11 grade Celsius. Relieful influenteaza intr-o masura importanta temperaturile si precipitatiile. Zona Dobrogei este cunoscuta ca zona cu cele mai sarace precipitatii de pe teritoriul tarii, aproximativ 400mm anual. Urmeaza Campia Romana cu 500mm anual, insa o data cu cresterea in altitudine, precipitatiile sunt mai frecvente, ajungand la peste 1000mm anual in zona muntoasa.

Fauna si flora sunt foarte variate, fiind determinate intr-o mare masura de varietatea reliefului. Dintre cele aproximativ 3700 de specii de plante identificate pe teritoriul Romaniei, 23 au fost declarate monumente ale naturii.


Capitala tarii este municipiul Bucuresti, situat in partea centrala a Campiei Romane. In functie de numarul de locuitori, urmatoarele orase importante ale tarii sunt Iasi, Cluj Napoca, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati, Brasov, Ploiesti, Braila si Oradea, toate avand peste 200.000 de locuitori.

Ceea ce este insa important in aceasta descriere este valoarea inestimabila a bogatiilor de care dispune tara noastra. Pe langa multitudinea de resurse naturale de care dispunem (dar care nu sunt exploatate eficient), avem zone in care peisajele incanta cu adevarat privirile celor care le patrund. Natura este cea mai mare bogatie pe care o avem si de care trebuie sa ne ingijim asa cum se cuvine. Multe zone ale tarii sunt extrem de rar patrunse de turisti, iar promovarea lor este o problema care trebuie sa-si gaseasca o solutie cat mai rapida.

Muntii au un farmec aparte: de la peisajul stancilor dominante, lipsite de vegetatie, care ascund in strafundul lor o multitudine de lacuri glaciare formate de secole ale Carpatilor Meridionali, la padurile dese neatinse inca in totalitate de mana distrugatoare a omului si presarate cu culmi atotcuprinzatoare si maiestuoase ale Calimanilor, pana la platourile pline de mister si incarcate de cultura ale Apusenilor si Tarii Oasului, toate ne asteapta sa ne incante privirile.


Defileele raurilor din zonele montane, cascadele nenumarate de pe cursurile rapide ale raurilor din zonele de munte, lacurile glaciare, vulcanice si de acumulare create de natura sau de mana priceputa a oamenilor ne asteapta sa le descoperim adevarata bogatie de care dispun.

Dealurile care strajuiesc o multitudine de depresiuni in care oamenii si-au putut dezvolta de secole comunitati la adapostul naturii ne asteapta sa le descoperim istoria.

Delta si marea sunt alte doua perle pe care suntem extrem de norocosi sa le avem. Valoarea lor este de asemenea uriasa.

Secretul este insa unul singur: sa vrem sa cunoastem cu adevarat aceste bogatii, sa ne cunoastem tara asa cum este ea si, cel mai important, sa incepem sa promovam ceea ce avem. Hai sa privim altfel locul in care traim si sa incercam sa ii dam valoarea pe care o merita cu adevarat si sa urmam zicala urmatoare:

"Iubeste natura: lasa doar urmele pasilor tai, ia doar amintiri, ucide doar timp"

In ceea ce ne priveste, noi vom posta pe acest blog imagini din toate locurile in care vom ajunge. Si fiti siguri ca veti gasi aici multe locuri magnifice din Romania!! Va invitam sa ne urmati si voi in calatoriile noastre!!!

DRUM BUN, CALATORULE!!!

9 comentarii: