Despre noi

Fotografia mea
Tirgu Mures, Mures, Romania
patru "nebuni" indragostiti si iubitori de natura

luni, 2 martie 2009

Balea Lac

Daca doriti sa vedeti iarna intr-o zona cunoscuta ca si o "fortareata" a acestui anotimp, o zona unde zapada este stapana cateva luni pe an, iar drumurile sunt destul de greu de patruns, nu ezitati sa alegeti Balea Lac!

Locul de cazare a fost in localitatea Cartisoara, situata pe DN 7c - Transfagarasan. Accesul se face de pe DN1 (E68), dupa aproximativ 40km de la Sibiu, pe directia Fagaras. Din Cartisoara se urca, pe un drum destul de bun dar abrupt, spre Balea Cascada si de acolo la Balea Lac, pe Transfagarasan.

Pe timp de iarna, de la Cartisoara se mai poate merge cativa km cu masinile pana la Balea Cascada, unde drumul se inchide din cauza zapezii si a pericolului de alunecare. Peisajul este magnific... de acolo, de sus, din telecabina, puteti admira Transfagarasanul in toata splendoarea lui, iar muntii si vaile iti ofera o priveliste de neuitat.

In weekend-uri este destul de aglomerat la plecarea cu telecabina, dar e ceva normal pentru aceasta zona si pentru luna ianuarie.

Asteptarea a meritat din plin, pentru ca senzatia a fost una deosebita: incantarea a luat locul fricii de inaltime (sentiment manifestat si la mine) aproape instantaneu pentru ca de acolo de sus ni s-a dezvaluit un peisaj superb. Muntele si ingineria umana par a fi ajuns la un consens aici: muntele a oferit un peisaj mirific, iar omul a avut grija sa nu strice acest dar al naturii construind cu mare truda Transfagarasanul si telecabina, dar pastrand frumusetea locurilor.

Stancile care se impuneau prin imensitatea lor de acolo de jos, pareau a fi la picioarele noastre... le priveam de sus, acoperite de o zapada atotstapanitoare, iar soarele stralucitor facea acest peisaj de vis. Vedeam Transfagarasanul acoperit de zapada... vara acest drum misuna de masini care urca in incercarea de a explora aceasta zona deosebita a tarii. E frumos si vara, dar totusi locul are un farmec aparte iarna.

Mica expeditie cu telecabina nu dureaza mai mult de 20 de minute, dar pretul este unul destul de piperat, de 30 de lei dus-intors... si asta daca nu va hotarati sa ramaneti peste noapte la Balea Lac, la hotelul de gheata...

In fiecare iarna stratul de zapada este unul consistent, dar asta nu ii impiedica pe cei care vin aici sa urce pe dealurile din apropiere, sa se dea cu placa sau sa schieze. Cateva persoane din grupul nostru au reusit sa ajunga chiar pana in varful dealului, in timp ce altii mai lenesi au preferat sa admire peisajul. Zapada era propaspata, te puteai infunda destul de adanc in stratul gros care s-a asezat pe panta. In unele zone este chiar periculos de abrupt, dar postul de salvamont din apropiere va va da un sentiment de siguranta.

Dupa expeditiile mai mult sau mai putin solicitante va puteti opri la Cabana Balea Lac pentru o ciorbita si eventual o mica gustare. In imediata apropiere a localului se afla Biserica de Gheata si Hotelul de Gheata, obiective pe care niciun turist nu trebuie sa le rateze iarna la Balea Lac.

Biserica de Gheata de la Balea Lac a fost ridicata in iarna anului 2006, fiind prima biserica de gheata ridicata vreodata in Romania si a doua din lume, dupa cea din Suedia. Autorul constructiei a fost Arnold Klingeis, proprietarul cabanei Balea Lac aflata in imediata apropiere a bisericii, care ridicase cu un an in urma, in 2005, primul hotel de gheata in incercarea de a dezvolta turismul in zona si de a atrage cat mai multi turisti.


Toate obiectele de cult, bancile, icoanele si crucile sunt din gheata, iar materia prima pentru constructie este adusa din Lacul Balea, aflat in imediata apropiere a lacasului de cult. Prima sfintire a bisericii a avut loc la inceputul lunii ianuarie, in 2007, in prezenta unor preoti evanghelici si catolici. Preotii ortodocsi au refuzat insa sa slujeasca ceremonii la aceasta biserica.

Biserica de gheata este singura in care nu vor fi aprinse niciodata mai mult de 2 lumanari deoarece exista pericolul ca peretii sau obiectele de cult din interior sa se topeasca. Biserica este reconstruita in fiecare an, prin munca a circa 30 de oameni, in conditii deosebite, la temperaturi foarte scazute si uneori pe ninsoare puternica sau chiar viscol.

Hotelul de gheata de la Balea reprezinta o alta atractie de sezon in zona Balea Lac. Cei care nu au probleme cu somnul la temperaturi de cateva grade celsius, pot sa faca rezervari la acest hotel. Vizitarea acestui hotel ne-a costat 4 lei anul trecut, iar o noapte de cazare se ridica la aproximativ 100 de euro de persoana. Cele 8 camere nu erau foarte spatioase, dar pentru un hotel de gheata erau deosebit de primitoare.


Nici nu va veti sa seama cum vor trece cateva ore bune si se lasa seara...

Sa nu uitam de gazna noastra primitoare de la Cartisoara. Pretul pentru fiecare persoana a fost de 50 lei, dar conditiile au fost excelente. Existau dusuri, apa calda, posibilitatea de a comanda mancare gatita, frigider. La mare pret a fost insa tuica fiarta care a incins atmosfera instantaneu...

Noi va recomandam cu toata caldura zona Balea Lac, care este extraordinar de frumoasa atat vara, cat mai ales iarna. Este un loc de vis care nu trebuie ratat, iar daca aveti ocazia sa ajungeti acolo, ambitionat-va si nu o ratati! Drum bun!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu