Despre noi

Fotografia mea
Tirgu Mures, Mures, Romania
patru "nebuni" indragostiti si iubitori de natura

marți, 23 august 2011

Slimnic

Satul Slimnic se află la 18 km de localitatea Sibiu. Aici se găseşte o cetate - monument istoric - foarte puţin mediatizată şi puţin întreţinută.

 

Cetatea a fost construită în sec. al XIV-lea având rol de apărare a căii de comunicaţie între actualele localităţi Sibiu şi Mediaş împotriva invaziilor turceşti.

Denumită şi biserica-cetate sau cetatea ţărănească, cetatea a fost ridicată la marginea fostului Scaun al Sibiului, înainte de dealurile care-l despărţeau de Scaunul Mediasului. Cetatea a fost construită în întregime din carămidă, zidurile exterioare fiind sprijinite de contraforţi în trepte, elemente care trădează caracterul ei mai recent. Pe vremuri, în preajma ei se afla un codru întins, intrat în tradiţia populară ca loc de adăpost al haiducilor.


Accesul la cetate se face cu masina (pe care noi am lasat-o la drumul principal şi am urcat 2-3 min. pe jos):

 

Un scurt istoric al cetăţii ne este prezentat in imediata apropiere a intrarii in cetate.

La intrare te întâmpina un paznic foarte sociabil şi nerăbdator să aibă oaspeţi :P


După plata unei taxe de 3 lei începe vizita cetatăţii cu înmânarea unui scurt istoric al acesteia


Singurul turn care poate fi vizitat de catre turisti:Unul dinre clopotele din turn pe care NU ai voie să îl tragi (se trage doar în caz de incendiu):


Privire asupra Slimnicului de sus, din turnul cetatii:


Si ruinele cetatii:


Si aici este locul în care oamenii îşi aduceau slănina la păstrare pe vremea când nu erau frigidere :D - de fapt un turn unde în trecut oamenii din sat îşi pastrau proviziile (în prezent nu mai este folosit).


La coborâre întâlnim şi preocuparea pentru agricultură. Trebuie menţionat că cetatea este locuită de o familie care se ocupă cu întreţinerea ei, cu prezentarea cetăţii către turişti şi cu încasarea taxei de vizitare.


Şi acum vă invităm să admiraţi şi alte imagini ale cetăţii:


La intrarea în cetate poate fi consultată o schemă cu toate cetăţile medievale din Transilvania.


La plecare veţi putea fi întâmpinaţi de acelaşi paznic straşnic. La plecarea noastă, el făcea o baie de soare :P


Dacă sunteţi în drum spre/dinspre Sibiu vă recomandăm cu mare căşdură vizitarea cetăţii - e frumoasă şi nu necesită mult timp sau efort.

2 comentarii:

  1. Dinpacate mai nou nu este cine sa te lase sa vizitezi locul. Noi cu sotia am incercat de mai multe ori sa intram, dar dupa cate am inteles de la localnici a murit fratele paznicului, si de atunci nu prea e de gasit. Dinpacate nici "Panoul de informare" nu mai exista cand am fost pe acol ultima data(august 2012).
    Dar ma bucur ca macar am vazut si interiorul prin pozele tale.
    -un fost coleg la AQ

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi am fost ultima data in iulie 2011. E nasol daca se deterioreaza si locul acesta.

    RăspundețiȘtergere