Despre noi

Fotografia mea
Tirgu Mures, Mures, Romania
patru "nebuni" indragostiti si iubitori de natura

sâmbătă, 25 februarie 2012

Dragobetele la romani - 24 februarie

Dragobetele este sărbătoarea iubirii la români. Considerat de toţi ca fiind echivalentul "Valentine's Day", Dragobetele este mai puţin cunoscut şi mai ales mai puţin promovat decât sărbătoarea americană importată şi sărbătorită şi la noi cu mare fast.



Totuşi, trebuie să remarcăm faptul că, în ultima perioadă, tot mai mulţi dintre români încep să se îndrepte spre propriile tradiţii şi să aprecieze mai mult sărbătorile locului. Anul trecut şi în acest an am observat că diferite organizaţii, posturi de radio şi instituţii au acordat o atenţie mai mare Dragobetelui din 24 februarie în detrimentul "Valentine's day". Ceea ce pe noi nu face decât să ne bucure, iar pentru a contribui şi noi la punerea în valoare a Dragobetelui ne-am hotărât să facem o incursiune în istorie şi să cercetăm ce a însemnat şi ce înseamnă această sărbătoare a tinereţii şi a dragostei pentru români.


 Dragobetele, cunoscut şi sub denumirile de Ziua îndrăgostiţilor, Logodnicul păsărilor sau Vestitorul primăverii, este celebrat de români pe 24 februarie. Acest moment reprezintă începutul primăverii, deşi din punct de vedere calendaristic ziua de 1 martie este considerată a fi prima zi de primăvară. În unele zone din ţară, 24 februarie este considerată a fi ziua ieşirii ursului din bârlog şi finalul hibernării, când natura se trezeştedin amorţire, păsările încep să îşi caute cuiburi, iar emoţia de primăvară ne cuprinde pe toţi.


Dragobetele este un bărbat chipeş şi iubăreţ, fiul Dochiei, divinitate similară lui Eros (zeul iubirii în mitologia grecească), Cupidon sau Amor (zeul iubirii în mitologia romană)

De dragobete, fetele şi băieţii se întâlnesc pentru ca iubirea lor să ţină tot anul, organizează petreceri şi jocuri de la care în multe cazuri pleacă viitoare logodne şi căsnicii. În cele mai multe zone se folosea sintagma "Dragobetele sărută fetele", tocmai pentru că săruturile pe care băieţii le dădeau fetelor de dragobete reprezentau viitoare logodne. Cei care se sărutau de Dragobete erau meniţi să rămână împreună tot timpul anului.

Dacă vremea era frumoasă, de Dragobete tinerii mergeau pe dealuri şi prin păduri şi culegeau primele flori de primăvară (ghiocei, viorele) pe care le păstrau apoi pentru a fi folosite în diverse farmece de dragoste. În schimb, dacă vremea era ploioasă fetele şi băieţii se strângeau în case unde se ţineau jocuri şi se spuneau poveşti.


În ziua de Dragobete nu se lucrează, nu se merge la câmp, nu se spală şi nu se coase, dar se primeneşte casa şi se face curăţenie pentru ca zilele de primăvară să fie pline de prospeţime şi de bună dispoziţie. Se considera că această curăţenie a casei de început de primăvară îi va ajuta pe gospodari să aibă un an mai îmbelşugat. De asemenea, în această zi oamenii aveau grijă să hrănească animalele cu mâncare bună şi nu aveau voie să sacrifice niciun animal din curte sau din pădure.
 

Va invităm şi pe voi ca pe 24 februarie să sărbătoriţi alături de noi Dragobetele!   

Un comentariu:

  1. Sunteti romani adevarati.Va felicit din toata inima pt.ceea ce faceti.Datotita voua,oameni care nu au posibilitatea sa vada aceste locuri,se pot bucura de minunata noastra tara.Va admir ca sunteti interesati si de istoria,legendele locurilor vizitate de voi,nu doar fotografii.
    Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va lumineze calea.

    RăspundețiȘtergere