Despre noi

Fotografia mea
Tirgu Mures, Mures, Romania
patru "nebuni" indragostiti si iubitori de natura

joi, 11 octombrie 2012

Biertan

Biertan este una din primele aşezări germane de saşi din România fiind situată la o distanţă de 30 km de Sighişoara.


 

Ca şi obiectiv principal al acestei localităţi aş vrea sa vorbesc despre cetatea medievala situată pe un deal mai înalt al localităţii.
Este vorba de fapt despre o biserică şi centura de fortificaţii. Acestea sunt construcţii în stil gotic, de mari dimensiuni şi cuprind trei hale de înălţimi egale.

 
Construcţia este o cetate ţărănească şi are cele mai puternice fortificaţii din Transilvania. Are trei rânduri de ziduri, 6 turnuri şi 3 bastioane.În partea superioară are un coridor de apărare, ceasul şi clopotele.

 
 


În partea de nord-est se află turnul mausoleu care la parter adăposteşte mormintele prelaţilor acestei biserici.

 

Pe latura sudică se află turnul catolicilor.

 

În bastionul estic se află carcera unde erau închişi timp de două săptămâni soţii şi soţiile acestora în cazul în care se certau şi intenţionau să divorţeze. Li se dădea un singur pat, o singură lingură, furculiţă, farfurie şi cană pe tot parcursul şederii. Astfel, cu o singură excepţie, au ieşit de acolo împăcaţi fără a mai apela la justiţie.

 

Accesul spre biserică se face printr-o scară acoperită, lungă de 100 de m, care porneşte din piaţa centrală a satului pe lângă turnul paznicului. 

 

Preţul unui bilet este de 6 lei.

 


La capătul scării, lângă biserică este un bolovan mare de piatră pe care erau aşezaţi, duminica, cei care făceau rele în cursul săptămânii pentru a fi văzuţi de întreaga comunitate.

În interiorul bisericii, un interes deosebit îl stârneşte uşa sacristiei care are un sistem foarte complicat, de 19 încuietori, realizat de meşteri locali, care funcţionează încă şi astăzi. Acest mecanism a fost premiat la Expoziţia mondială din Paris din anul 1900.

 

Această aşezare săsească a fost inclusă în anul 1993 pe lista monumentelor UNESCO.

Panoramă asupra satului:


 

Şi un mic muzeu...

 


În anul 1775, în apropierea Biertanului, în pădurea Chimdru, a fost descoperit un obiect ritual, cunoscut sub numele de Donariul de la Biertan, invocat pentru a demonstra prezenţa unei populaţii creştine vorbitoare de limbă latină în Transilvania secolului al IV-lea.Un comentariu: